Кралицата на фадо музиката отново у нас

2017-02-23 08:33:23, публикувано от Калина Антонова в / Случки / Музи / Личности / Музика

Мариза - най-известната португалска певица ще има концерт в София на 24 март


Мариза - синоним на носталгичната и изпълнена с копнеж фадо музика, ще представи песните от последния си албум Mundo на 24 март в зала 1 на НДК.

„Обичам всичките си албуми, но сега съм убедена, че това е най-добрият, който съм правила в цялата си кариера“, споделя певицата. Сочена за наследница на великата Амалия Родригеш, Мариза разчупва стериотипите за класическата фадо певица със своята модерна къса прическа и атрактивен стил. Призната за посланик на португалската култура, тя увеличава почитателите на традиционната музика по селия свят с всяко свое турне.

„С годините все по-силно усещам отговорността, когато съм на сцена пред публика. Пея с мисълта, че това може да бъде последния ми концерт – давам всичко от себе си и се старая да надмина собствените си граници, да бъда все по-добра“, казва Мариза.

В колекцията си от награди тя има почти всичко. През 2016 г. е номинирана за „Грами“, печели приза „Най-добър артист” на Songline Music Awards, призната е за една от 20-те най-влиятелни жени в Португалия и за най-успешно турне в категория World Music в САЩ. Киномани я помнят и от участието във филма на Карлос Саура „Фадо“ (2007), където Мариза разкрива драматичния си талант.

Първият ѝ албум Fado em Mim излиза през 2001 г., през 2002 г., на Световното първенство по футбол тя изпълнява химна на страната си преди мача на националните отбори на Португалия и Южна Корея. Сред най-известните ѝ колаборации е изпълненето на A Thousand Years в дует със Стинг за Олимпийските игри през 2004 г. в Атина, където изпълнява песента на португалски.

 

 

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите