Летният празник Петровден

2015-06-29 09:10:11, публикувано от Камелия Петкова в / Случки / Послания на деня

 Поверия и ритуали за 29 юни, когато почитаме паметта на Върховния апостол, и за 30 юни – Павльовден

 
„Какво си се разсъблякъл като на Петровден” – тази стар народен израз сочи не само, че обикновено на 29 юни винаги е много топло, но и че църковният празник на Св. апостол Петър се пада в разгорещено време за работа на полето.
Все пак, на този ден, с който приключва двуседмичният Петровски пост, хората са спирали работата си, за да направят събори и да приготвят курбани. Освен това по традиция се правят различни ястия от петровски пилета, излюпени през тази година. Заедно с прясна баница, пресен хляб и с първите ябълки петровки – раннозрейки се носят в църква, да ги прикади свещеникът. След това се раздават в памет на починали близки.

Св. апостол Павел
На 30 юни – денят на Св. апостол Павел, според народното поверие не бива да се работи, да се меси хляб и да се пали огън, за да не се запали неожънатото жито. Правят се ритуали за предпазване от пожари.  

Двама светци са сред най-важните апостоли в християнството и често са изобразявани заедно. На тях са наречени много църкви и манастири в България, както и са известни предания за чудесата им. Например след като екзекутирали Св. Павел в Рим, отрязаната му глава продължавала да слави Господ, а там, където паднала, бликнали три извора.

На 29 юни и 30 юни празнуват имен ден Петър, Петьо, Пепа, Петя, Петра, Апостол, Камен, Кремена, Павел, Павлин, Павлина, Пейо, Пенка, Петрана.
Честито!

Камелия Петкова
Снимки: pravoslavieto.com
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите