Луди от любов или за ролята на окситоцина

2016-02-14 11:42:15, публикувано от Камелия Петкова в / Емоции / МИСли / Любов и секс / Наука

Любовта, по химическия си състав, прилича на психическо разстройство

 
Как точно става влюбването? Защо това чувство е нетрайно, нетрайно ли е всъщност? Какво се случва с нас, когато откачим от любов? В какво се превръща тя след време... Обясненията на учените може и да звучат сухо на фона на страстите, които ни раздират, но внасят яснота в хаоса от емоции и въпроси.

 
Снимка: Shutterstock

Всяко чувство е породено от тайнствени невротрансмитери в мозъка – химически сигнални вещества на нервната система, от които зависят нивата на серотонина и допамина. Колкото повече се увеличава допаминът, толкова по-силно е привличането, според учените. Неслучайно наричат допамина „химикал на удоволствието” заедно с норадреналина.
 
Те обаче действат на мозъка по сходен начин с кокаина, с което учените обясняват зависимостта любов, а именно – фактът, че се пристрастяваме към някого до... лудост. Защото любовта има общ химичен профил с някои психически разстройства, твърдят изследователи.
 

„Болестта” любов обаче е лечима.  Наблюдения на социолози сочат, че много двойки се разделят след точно 4 години, (не след три, мосю Бегбеде!). Това е така, защото след този еуфоричен период спадат нивата на допамина и норадреналина в организма и романтиката отлита.

Тогава ни остава добрият стар окситоцин – хормонът на близостта. Това вещество се освобождава в тялото при галене, прегръдки, целувки, държане за ръце, масажи, при секс. Окситоцинът отговаря за привързаността и споделеността на чувствата.

Изводът е повече от ясен: зареждането с окситоцин удължава любовния живот.
 
Камелия Петкова
Снимки: pinterest.com
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите