Магията на Родопа, с Валя Балканска

2017-05-18 11:10:14, публикувано от Камелия Петкова в / Музи / Музика / Сцена

Каба гайда и космическият глас на певицата с ритъма на танца в уникален спектакъл


Родопският фолклор, на който никой българин не може да устои, ще омагьосва публиката в Зала 1 на НДК на 18 май от 19:00 ч. Това магическо усещане, което извира от недрата на народната ни памет и отключва, закодираната в гените ни сила, ще ни плени със звука на родопската каба гайда, с космическия глас на Валя Балканска и с ритъма на танца.
 
Това пътуване през вековете започва с уникалния спектакъл „Невястата“, нов проект на фолклорен ансамбъл „Родопа“, който пресъздава легендата за девойка, скочила от скала над Смолян, за да запази вярата и любовта си. Постановката надхвърля рамката на танцов спектакъл и вплита изразността на родопския фолклор, езика на танца и песента. "Невястата" е нещо напълно ново за репертоара на фолклорните ансамбли у нас.  
Действието се развива на фона на мултимедийни пейзажи от планината, а във фокуса е едноименната скала над Смолян, за която легендата нашепва и до днес… В ролята на красивата девойка Елица е Теодора Георгиева - представител на най-младото попълнение в танцовата трупа на "Родопа".
Станислав Кименов изпълнява ролята на Горан - изгората на Елица. Танцовият разказ за драматичната любовна история разгръща сцени с народни обичаи, етнография и автентичен фолклор. Любовта и годежът на Елица и Горан са илюстрирани с едни от най-красивите родопски песни в изпълнение на живо на хора и певците на ансамбъла. Част от музиката на спектакъла е авторска, написана за "Невястата" от младия композитор Николай Балабанов.
 
Ангел Ибров пресъздава образа на Али Ага, похитил Елица до зъберите и скалата, наречена днес на Невястата.


Втората част на вечерта е Концерт – бенефис на гордостта на Фолклорен ансамбъл „Родопа” - Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, които ще отпразнуват заедно с публиката в НДК цели три повода: 75-годишнината на Валя Балканска, 50-години на сцена, 25-години, от които заедно с гайдаря Петър Янев.
 
В репертоара, представян по цял свят, влизат песни като „Шар планино“, „Девойко, бално ли ти е“, „Триста са пушки пукнали“, „Хайдутине се молеха“, „А бре, юначе лудо и младо“, „Горо ле, горо зелена“ и други, а най-известното й изпълнение „Излел е Дельо хайдутин“ е вдигало на крака публиката по цял свят и е посланието на Земята към Вселената, включено през 1977 г. в Златната плоча на американските космически апарати „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“.
Сподели
Етикети: Музи / Музика / Сцена /
Коментирай
Покажи коментарите