Магията на реализма

2017-04-18 11:43:59, публикувано от Камелия Петкова в / Музи / Арт

В галерия "Париж"
 

" Ако искате да разберете невидимото, трябва да проникнете максимално дълбоко във видимото" Тази мисъл на немския художник Макс Бекман е мото на изложбата, с която столичната галерия "Париж" отбелязва своята 14-годишнина.


Мария Върбанова - Натюрморт с райски ябълки

В  сборната експозиция "Реализъм" участват някои от най-добрите съвременни български представители на реализма, хиперреализма, сюрреализма и магическия реализъм: Андриан Бекяров, Бойко Колев, Димитър и Марина Богданови, Даниела и Владимир Овчарови, Иван Стратиев, Кирил Митовски, Мария и Валери Върбанови, Росен Кръстев и Станислав Вардев.


Картина на Росен Кръстев

Класическият реализъм в духа на нидерландската живопис е представен от Андриан Бекяров и Мария и Валери Върбанови. Натюрмортите, с които участват са изпълнени с високо класическо майсторство, но едновременно с това имат и съвременно звучене, доловимо в различните елементи и постройка на композицията.


Иван Стратиев - Една голяма учена тиква

Сюрреализмът откриваме в закачливата творба на Иван Стратиев  - "Една голяма учена тиква", в  ефирните и ювелирно изпълнени композиции на Марина Богданова, в порцеланово изваяните женски лица на Димитър Богданов, както и в морските  елементи, вплетени в картините на бургаския художник Станислав Вардев.
Магическият реализъм е представен от художниците Росен Кръстев, Кирил Митовски, Даниела и Владимир Овчарови (САЩ). Композиции с летящи кораби и хора, причудливи конструкции, феерични и красиви светове кацнали върху гърба на огромен скакалец и разбира се - един магически  бял заек, с човешко лице и мустаци на Салвадор Дали.
Хиперреализмът е защитен от неговия най-ярък представител -  Бойко Колев. Художникът ще работи по картината си за изложбата буквално до последния момент. По думите на автора, тази голямоформатна творба, се очертава като едно от най-значимите негови произведения.

Експозицията ще може да бъде разгледана до 5 май, както и онлайн - в сайта на галерия "Париж" (www.gallery-paris.com)                                                                         

Сподели
Етикети: Музи / Арт /
Коментирай
Покажи коментарите