Магистратурата като лекарство срещу кризата на средната възраст

2017-06-05 15:58:46, публикувано от Камелия Петкова в / Случки / Музи / Интервю / Книги

Интервю със Синтия ДʼАпри Суини, автор на най-продавания дебют на „Амазон“ за 2016 г.


Синтия ДʼАпри Суини живее в Лос Анджелис със съпруга си Майк, сценарист на вечерното шоу на Конан О’Брайън и с двамата им синове. Пише дебютния си роман „Гнездото“, докато е на 50 години и следва магистратура в колежа „Бенингтън“ във Върмонт.
"Да запиша магистратура на 50 години бе моят израз на кризата на средната възраст – в интерес на истината, излезе ми по-евтино, отколкото ако си бях купила спортна кола, и много по-малко стресиращо от извънбрачна афера. Децата ми пораснаха и изведнъж се оказа, че разполагам с прекалено много свободно време в непознат за мен град (точно се бяхме преместили в Лос Анджелис от Ню Йорк). 
До този момент бях работила в сферата на маркетинга и комуникациите на свободна практика, което ме устройваше, защото гъвкавото работно време ми позволяваше да се грижа за децата си. След това обаче бях готова за по-голямо и интригуващо предизвикателство. 

Винаги съм обичала книгите, затова реших да се пробвам да пиша
, и магистратурата се оказа безценен опит – тя ми даде нужния тласък и ме накара да повярвам в собствените си възможности. Надявам се, че това е само началото, защото нямам намерение да спирам и съм готова за нови предизвикателства", разкрива нетипичната дебютантка.

"Гнездото“ се превръща в сензация и не слиза от върха на класациите в САЩ, Великобритания, Австралия. Романът е най-продаваният дебют на „Амазон“ за 2016 г. и финалист на Goodreads за най-добра книга на годината, преведен на 25 езика и откупени права за филмирането му. 


 
Сюжетът
Леонард Плам основава попечителския фонд „Гнездото“, за да подсигури четирите си деца. Те обаче ще получат сумата чак, когато най-малкото навърши четиридесет. Мелъди, Джак и Беатрис прекарват целия си живот в очакване на сумата, която ще разреши всичките им проблеми. Само най-големият брат – Лео, не разчита на парите. Но той катастрофира, губи цялото си състояние и застрашава получаването на сумите от фонда...

Изненадана ли е авторката, че читателите превърнаха „Гнездото“ в бестселър?
Да, и съм безкрайно благодарна. Смятах, че в основата е темата за семейството, но читателите го възприеха по друг начин – според тях основният фокус е върху парите и отношението към тях, а това определено вълнува всички. Това е книга за хората, които правят грешки, но по този начин откриват на кого могат да разчитат в трудни моменти.

Откъде ви хрумна да пишете за отношенията между роднини – за дълбоката връзка, но и за конфликтите в семейството?
Израснах в ирландско-италианско католическо семейство, най-голямото от четири деца. Нашето семейство минаваше за малко в сравнение с тези на приятелите ми. Винаги съм се интересувала от отношенията в семейството и начина, по който се променят с годините.
В действителност това е книга за мястото в семейството, което всички ние наследяваме още с раждането си. Етикетите, които ни лепят – най-малкият в семейството, най-големият, най-умният, най-красивата, най-забавният, – макар често да отговарят на истината, ни ограничават и поставят в рамки.

Но дали това, че споделяш ДНК и история с някого
, означава, че ще имате една и съща ценностна система и визия за бъдещето?

Източник и снимки: "Хермес"
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите