Манголд – нежната „сестра” на цвеклото

2015-10-25 09:21:15, публикувано от Камелия Петкова в / Кухня / Салати / Супи

Как да приготвите салата и супа от полезния зеленчук
 

На вид манголд прилича на маруля, на вкус напомня на спанак, а всъщност е пряк роднина на цвеклото. Този зеленчук не беше особено познат преди години, но напоследък се намира все по-често по пазарите, понякога и под името салатно цвекло. А може и да си засадите от него, ако имате градина. Той е много полезна зеленина, богата на минерали, белтъчини, соли и витамини А, Е и С, и в късна есен е незаменим източник на полезни хранителни вещества.
 
Салата с манголд
 
Необходими продукти: стеблата и листата на десетина растения, 2 скилидки чесън, 1 с. л. счукано ленено семе, 1-2 домата, сол, лимон, зехтин.
 
Приготвяне: нарежете доматите на кубчета, накъсайте листата манголд, а стеблата нарежете на не много ситно, овкусете със солта, чесъна, лененото семе, лимоновия сок, зехтина, разбъркайте и поднесете.   
 
Съвети: Може да не слагате домат, а краставица, репички и или кисело мляко.
Може да заменете лененото семе с орехови ядки или тиквени семки.


Този зеленчук се отличава с червеникави стебла и големи, интересно оформени листа.

Гъста супа с манголд
 
Необходими продукти: 20-ина стръка манголд – 1 връзка, 1 глава лук, 1 морков, 3-4 гъби или 1 с. л. гъбен прах, ½ ч. л. червен пипер, 1 яйце,  3 с. л. кисело мляко, 1 с. л. брашно, сол и олио на вкус
 
Приготвяне: Нарежете лука и моркова на ситно и ги задушете в олиото в тенджера, докато омекнат. След това добавете измития и накъсан на парченца манголд, заедно със стеблата, сложете червен пипер, гъбения прах или нарязаните на ситно гъби, долейте 1 л. вода и оставете да се вари за около 20 минути. След това смесете яйцето с млякото, брашното и солта в купа, разбийте добре, долейте малко от бульона на супата към млечната смес, за да се хомогенизира и я прибавете към тенджерата със супата. Разбъркайте и изключете котлона.

Съвет: По желание можете 10 минути преди края на варенето да добавите шепа ориз.

И още: С манголд можете да правите баници, пюрета, задушени на пара и гарнитури - приготвя се като спанака, но най-полезен и вкусен е в сурово състояние.
 
НИЯ
Снимки: Ava&Emy
Сподели
Етикети: Кухня / Салати / Супи /
Коментирай
Покажи коментарите