Минералните бани – научни центрове?

2016-12-08 09:42:28, публикувано от Камелия Петкова в / Случки / Истории

Анкета, изработена от Термално-Нормално

Минералните бани „Овча купел“ и „Горна баня“ да се превърнат в научни центрове. Първата - за върхови постижения в балнеологията, втората в център по музеология. Тази идея напоследък набира скорост.

Доскоро двете бани, които са паметници на архитектурата и са свързани с източници на уникална минерална вода, бяха под шапката на министерство на здравеопазването, но тази година ведомството предприе процедура по безвъзмездното дарение на двете бани на Столична община, обясняват от инициативен граждански комитет Термално-Нормално.

Дали превръщането на баните в научни центрове е най-подходящото решение, пита комитетът, като припомня, че те са съществуващи архитектурни ансамбли с уникални природни характеристики, които включват сграден фонд с предназначение за център за рехабилитация, парк и особено важното - естествен източник на минерална вода. Преди почти 100 години те са създадени от софиянци, със средства - дарения и личен труд на софиянци, за ползване на софиянци и гости на София и са се превърнали в емблема на града.

Може да изразите мнение, като попълните анкетата, изработена от Термално-Нормално.

Сподели
Етикети: Случки / Истории /
Коментирай
Покажи коментарите