Най-преданото куче

2016-03-08 09:19:16, публикувано от Слава Зарева в / Случки / Дом / Истории / Домашни любимци

Историята на Хачико, който ни учи на човечност


Всяка година на 8 март, Международният ден на жената, в Япония се провежда Хачико фест и се прави поклонение пред паметника на най-вярното куче на света, от породата акита-ину. 
 
Кой е Хачико?
Ако сте гледали филма „Хачико”, режисиран от Ласе Халстрьом с Ричард Гиър (римейк на японския филм "Приказка за Хачико"), вероятно знаете трогателната история за вярното куче на професора.


Кадър от филма

Тя е истинска и се случва в японския град Шибуя. През 20-те години на миналия век малкият Хачи от породата акита-ину и е подарен на проф. Хидесабуро Уено от Токийския университет.
Той го нарича Хачико – "Осмият". Кучето се привързва изключително към професора и всеки ден го изпраща до гарата на Шибуя, а вечер се връща да го посрещне от влака.

Един ден, през 1925 г. проф. Уено не се завръща, тъй като получава инфаркт в университета по време на лекция. Тогава Хачико е само на година и половина и много хора искат да го приютят, но той винаги се завръща на гарата и всеки ден, месец след месец и година след година очаква завръщането на своя стопанин.


Паметник на символа на предаността в Токио

През 1932 г. японски вестник публикува историята на Хачи, който очаква своя собственик на гарата вече 7 години, а 2 години по-късно на гарата издигат негов паметник и кучето присъства на откриването!
През Втората световна война този паметник на верността е разрушен, но след време японците го възстановяват.
Паметник на легендарното куче има в други градове на Япония и дори - във Вунсокет, в Роуд Айлънд, САЩ, където е сниман филмът.


Хачико умира на 8 март 1935 г. край гарата на Шибуя. Легендарната му преданост го превръща в японски символ на лоялност и човещина.
В цяла Япония учители и родители дават за пример на децата си именно това куче – едно от най-"човечните".


И до днес породистите акити са сред най-търсените и харесвани кучета заради своя благороден нрав и осанка.

Снимки: pinterest.com 
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите