Парижка романтика от най-добрата съвременна британска писателка

2017-06-22 14:33:56, публикувано от Камелия Петкова в / Музи / Книги

Цитати от книгата "Сама в Париж" преди да излезе филмът


Авантюристичен, забавен и очарователен, сборникът с две новели и девет разказа „Сама в Париж“ е поредното доказателство, че Джоджо Мойс е една от най-добрите съвременни писателки.
В момента тя работи по сценария на „Сама в Париж“, а филмът се очаква другата година. През 2018-а ще бъде филмиран и романът ѝ „Последното писмо от любимия“.
Предвид фурора, който предизвика „Аз преди теб“ с участието на Емилия Кларк и Сам Клафлин на голям екран, очакванията на всички за следващите два филма са много високи.
 
 
Джоджо Мойс е родена в Лондон през 1969 г. Прави успешна журналистическа кариера, но мечтае да стане професионална писателка. Дебютният ѝ роман се радва на положителни отзиви на критиката. Големият пробив за авторката обаче идва с появата на романа „Аз преди теб“ - истинска сензация, от която са продадени над 5 милиона екземпляра и е преведена на 38 езика. 
Сред почитателите на романите ѝ са супермоделът Синди Крауфорд, актрисата Рийз Уидърспун и телевизионната водеща Опра Уинфри.
Джоджо Мойс е човек с огромно сърце. Това личи не само в нейните книги, но и в каузите, които подкрепя. Тя е сериозен защитник на правата на жените и децата. Дарила е големи суми за множество благотворителни организации и проекти с хуманитарна насоченост. Една от тях е Save the Children – програма за закрила на деца в неравностойно положение. 

За книгата


Нел е на двадесет и шест и никога не е ходила в Париж. Всъщност не е ходила никъде, защото е скучна и предвидима. И не си пада по изненадите. Или поне така си мислят всички: колегите, приятелят ѝ Пийт и дори собствената ѝ майка! Нел организира романтично пътуване до Париж, за да им докаже, че грешат. Пийт обаче се отказва в последния момент и тя се озовава сама в Града на светлината. Нел не говори езика и се срамува дори да си хване такси. Решава да се прибере в Англия още на следващия ден и да се преструва, че това пътуване не се е случвало.
Атмосферата и красотата на Париж обаче я привличат неудържимо и... стиснала здраво дамската си чанта, тя тръгна неуверено в една посока, после – в друга, и временно загуби ориентация сред стъклените витрини на павилионите и ескалаторите, които сякаш не водеха наникъде.
***
Тя смъкна стъклото на прозореца, попивайки звуците на оживените улици, уханието на парфюми, на кафе и пушек, на ветреца, който развяваше косата ѝ. Всичко бе точно такова, каквото си го бе представяла.
***
- И къде ще ходим?
- Където ни видят очите. Нали си импулсивно английско момиче все пак!
Вдигна ръка за поздрав, запали скутера си и потегли с ръмжене надолу по улицата.
***
Нел се прибра в стаята си. Мозъкът ѝ направо бръмчеше от всички тези събития следобед. Пред очите й бяха картините в галерията, едрите длани на Фабиен около малката чашка за кафе, тъжните очи на жената от картината. Представяше си градините край Сена, волните им простори, реката, която течеше отвъд тях. Чуваше свистенето на вратите в метрото при отварянето и затварянето им. Имаше чувството, че всяка частица от нея жужи развълнувано. Чувстваше се като героиня от книга.
***
Беше в Париж, в парижки дрехи, готвеше се да излезе с французин, с когото се бе запознала в една художествена галерия.
Сигурно беше полудяла.
Това беше най-глупавото нещо, което бе правила в живота си.
Дори по-глупаво от това да купи билет до Париж за мъж, който веднъж ѝ беше казал, че не може да реши дали лицето ѝ му прилича повече на кон или на кифличка със стафиди...

Източник: "Хермес"
 
 
Сподели
Етикети: Музи / Книги /
Коментирай
Покажи коментарите