Пикантни сосове – тънкости в приготвянето им

2016-05-11 16:36:35, публикувано от Камелия Петкова в / Кухня / Ястия / Полезни идеи

Те са душата на изтънчените ястия – с месо, риба, зеленчуци...

 

Сосовете са красив финален акорд на много кулинарни симфонии, биха казали вещите гастрономи. Да се съобразим с някои основни препоръки за приготвянето им:

  • вкусовете на соса трябва да се подбират така, че да подчертават специфичния аромат на ястието, към което се поднасят;

  • винаги предпочитайте при приготвянето им да използвате не обикновена вода за разтворител, а бульон;

  • за сгъстяването им прибягайте до смес от запечено брашно и студен разтворител по-често, отколкото до запържване на брашно в мазнина;

  • Студените сосове се приготвят на базата на зеленчукови съставки, олио или зехтин, яйца и млечни продукти и се поднасят отделно, в сосиера към чинията, а с топлите сосове придружавайте печени, задушени и панирани меса и риба.

Ето две рецепти за пикантни сосове:

Тъмен сос за риба

Необходими продукти: 3 с. л. олио, 3 с. л. брашно, 1 глава лук, 1 морков, 1 резен целина, 1 корен от магданоз, ½ ч. л. черен пипер, 1 ч. л. доматено пюре, 600 мл рибен бульон, сол, лимонов сок

Приготвяне: Нарежете всички зеленчуци на ситно и задушете в горещото олио, добавете и брашното, разбъркайте, докато порозовее и долейте студения рибен бульон с разтворено в негоо доматеното пюре. Варете на слаб котлон за половин час, като разбърквайте, накрая претрийте през сито и подправете с лимонов сок, черен пипер, сол и 1 щипка захар.

Съвет: Към този сос можете да добавяте бахар, канела, малко вино, но не прекалявайте с подправките. 


Зеленчуков сос за печено месо

 

Необходими продукти: 700 мл зеленчуков бульон, 3 с. л. Масло, или олио, 1 връзка корени за супа, 1 лук, 2 щипки захар, 3 щипки червен пипер, 1 с. л. доматено пюре, 2-3 с. л. брашно

Приготвяне: нарежете корените за супа, лука и по желание чесън и задушете с малко сол в мазнината, но внимавайте да не се пържи. Добавете брашното и червения пипер, разбъркайте и постепенно прибаете зеленчуковия бульон, в който сте разтворили доматеното пюре. Варете тази смес, докато започне а се изпарява и зеленчуците омекнат, след което претрийте и подправете с подправките.

НИЯ


 


 

 

 

 

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите