Плетенето ни прави щастливи

2016-01-22 14:23:04, публикувано от Здравка Трайкова в / Здраве / МИСли / Наука / Дух / Полезни идеи

Плетейки, развиваме мозъка си и се освобождаваме от стреса и лошите мисли, твърдят психолози


Ако се чудите как да намалите стреса, може би е време да хванете иглите и преждата. Без майтап! Оказва се, че плетенето, с което свързваме нашите баби, създава нови невронни пътища, които предават съобщения в мозъка, но и успокоява и прави по-щастливи хората, които се занимават с плетене.

Когато британският психотерапевт Бетсън Коркхил прави онлайн проучване сред 3545 плетачи, повече от половината от тях твърдят, че това занимание ги кара да се чувстват щастливи. И не само това – много от участниците в изследването казват, че плетат, за да се успокоят и намалят стреса, съобщава sheknows.com.„Хората извличат значителни психически и социални ползи от плетенето. Това занимание допринася много за благосъстоянието и качеството на живота”, обобщава Коркхил.

В продължение на години учените вярваха, че мозъкът не се променя. Последните проучвания обаче установяват, че това не е вярно – оказва се, че този човешки орган е доста гъвкав и може да се адаптира към средата, дори и в напреднала възраст. Според теорията, наречена „невропластичност на мозъка”, процесът на придобиванe на нови умения, или т. нар. „обучение” на мозъка, не само, че забавя процеса на стареене на органа, но дори може и да забави деменцията (неврологично заболяване, което се отличава с влошаване на умствените способности).  

Когнитивното (познавателното) обучение може да подобри уменията на мозъка да разсъждава, както и неговата способност да обработва информация за срок до 10 години след придобиване на съответните умения.

И тъй като мозъкът може да се фокусира върху няколко неща едновременно, доста често се случва така, че въпреки почивката, на която сме се отдали, не може да се отървем от проблемите. Но когато той е зает с придобиването на нови умения, каквото е плетенето, в него няма място за друго (например – причинителите на стрес и тревожност).
Така мисли невропсихоложката Катрин Левисей. Защо? Защото тогава мозъкът се занимава с много по-важни неща – той създава.

„Не само плетенето, но и практикуването на какъвто и да било друг занаят: готвене, бродиране, декорация е от голяма полза за психическото здраве”, уточнява Левисей.

Превод Здравка Трайкова
Снимки: pixabay.com, pinterest.com
 
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите