Пловдивски галерист: Превърнахме „Капана“ в арт оазис

Как няколко занемарени улици си върнаха творческия дух

Алек Александров е собственик на пловдивската галерия „A+“, която се намира в сърцето на квартал „Капана“, прочул се напоследък с поредица от масови културни прояви.

Само допреди няколко години в това градско петно е имало множество полуразрушени сгради, тесни и засукани улички, през които трудно е можел да премине човешки крак, камо ли автомобил.

По инициатива на Алек и негови съмишленици и не без подкрепата на съкварталците, а след това и на община Пловдив, неугледният и даже опасен квартал се превръща в място за срещи, за обмяна на идеи, за концерти и изложби, за международни дизайнерски форуми и творчески събития с авангарден дух и иновативен потенциал.

Как се създава дизайнерско пространство в големия град? – питам Алек, пряк свидетел на социалната метаморфоза на „Капана“.

С улица „Загреб“, която се намира в сърцето на „Капана“, действително се случва успешен социален и културен модел, който си заслужава да се мултиплицира.

Тук само до преди пет години беше истински погром – грозни и мрачни сокаци, порутени къщи, схлупени дюкяни и само две галерии. На мястото на сегашната сцена имаше купчина от две изгорели къщи, дворовете на сегашните кафенета бяха обрасли като гора. Първото вдишване на културен въздух кварталът пое преди няколко години с инициативата „Нощ на музеите“.

Нашата галерия се включи предпазливо, но и привлече много съмишленици. От тогава инициативите на ул. „Загреб“ не са спирали. Правим концерти, театри, анимираме с всички възможни средства. Именно на нашата сцена преди месец се проведе страхотния „Капана фест“, а сега тази улица е сърцето на дизайнерския формат Оne Design Week.

Всичко това звучи наистина чудесно, но как на практика се случи? Има ли конкретни пътища и механизми, които да отличиш и споделиш?

Съединението прави силата – няма да се уморя да повтарям тази максима. Всички в квартала искрено желаехме градската среда около нас да се промени, положихме и полагаме усилия – всеки според възможностите и уменията си.

Общината винаги се отнася с разбиране, помага ни във всеки казус и съдейства нещата да се случват. Ще ви дам за пример историята на сцената. Казах ви, че на нейно място имаше две къщи, които преди много време изгоряха в пожар. Сега, когато започнаха да се провеждат културни събития, може би от съображения за безопасност администрацията се организира и почисти терена.

Да, но изведнъж на някой му хрумна, че мястото е перфектно за паркинг. Представете си само купчината коли в сърцето на Капана. Нямаше да е същото, нали?

Тогава ние, съкварталците, се събрахме и написахме писмо до кмета, проведохме серия от срещи, в които разказахме за културните събития, които се провеждат по нашите улици, показахме снимки и даже изразихме мнение, че не само не трябва да се прави паркинг, но улица „Загреб“ трябва да се затвори за автомобили. И ето, че предложението ни се прие и осъществи и то почти веднага.

Усещат ли се практически ползи от новаторския творчески дух на квартала?

Вече много хора са чували за „Капана“ и като дойдат в Пловдив, не пропускат да го посетят. Това безспорно влияе добре на бизнеса, потреблението многократно се увеличава, особено по време на масови събития като Оne Design Week.

Очакванията на всички са, че туристическият поток ще се увеличава, затова от сега се подготвяме за своеобразния пик през 2019 г., когато Пловдив ще е Европейска столица на културата.

За мен лично ползата е, че се запознавам с много хора, споделяме идеи, създаваме база за бъдеща съвместна работа. Най-сетне, че виждам как въздухът, наситен със специфична творческа смесица от различни вкусове, за който моят баща, местен художник, с умиление ми е разказвал, сега отново се връща в квартала. И аз съм жив свидетел на това.

Текст и снимки Антоанета Салфидж

 

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите