Почитаме Св. Равноапостоли Кирил и Методий

2016-05-11 08:22:21, публикувано от Камелия Петкова в / Случки / Послания на деня

11 май е първият от трите празника в памет на просветителите

 
Този празник отдавна е надхвърлил рамките на българската държава, тъй като делото на братята просветители е свързано с цивилизоването на почти целия стар континент.
Днес тяхната азбука се употребява не само от славянските народи, нея използват много азиатски народности, дори и монголците.
 
Дълго време Църквата отбелязвала поотделно паметта на Солунските братя – в деня на смъртта на Св. Кирил 14 февруари и на Св. Методий - 6 април. Но апостолското дело на двамата ги обединявало затова и празникът станал един.

У нас 11 май се отбелязва като празник на Кирил и Методий от средата на XIX в. За първи път е бил отбелязан в Пловдив през 1851 г. по идея на Найден Геров и според църковния календар паметта на създателите на глаголицата се чества днес във всички славянски страни.Паметник на светите братя Кирил и Методий в Требич, Чехия. Снимка: bg.wikipedia.org

Спомняме си с преклонение за тях и на 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. 
Култът към светите братя Кирил и Методий и към техните ученици Горазд, Климент, Наум, Сава и Ангеларий е не само най-старият, но и най-трайният в цялата наша история. Като се започне от Черноризец Храбър и Климент Охридски, българите още от края на IX в. непрекъснато въздават хвала и благодарност към делото на славянските първопросветители и апостоли., пише pravoslavieto.com.  
Наричат ги седемте равни апостоли и ги почитаме и като Св. Седмочисленици, на 27 юли.

Снимка горе: pravoslavieto.com
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите