
Полезни десерти с ядки и плодове
Бадемово парфе и орехова торта
Десертите, в които участват ядки и плодове, просто няма как да не се усладят и на малки, и на големи. Предлагаме ви две идеи, които се приготвят лесно и са с лека млечна основа и с интересни на вкус съчетания.
Бадемово парфе със сос от горски плодове
Необходими продукти: 300 мл прясно мляко, 300 мл течна сметаана, 80 г захар, 100 г смлени бадемови ядки, ¾ пакетче желатин, 300 г ягоди и 300 г малини, 2 с. л. кристална захар
Приготвяне: Сложете желатина да омекне в купичка студена вода за 10-ина минути. Затоплете на котлона една трета от сметаната и добавете към нея 80 г захар Разтворете в млякото набъбналия желатин и оттеглете от котлона. Добавете останалата сметана, млякото, подправено със смлените бадеми, изсипете сместа в купички и сложете в хладилника да стегне за няколко часа. Разбъркайте плодовете с кристалната захар и разбийте с пасатор – ако се наложи, добавете мъничко вода. Прецедете соса да няма семки и полейте парфето с него.

Лесна торта с орехи и стафиди
Необходими продукти: 3 яйца, 250 мл прясно мляко, 200 г орехови ядки, 50 г стафиди, 200 г захар, 400 г брашно, 100 г масло, 1 ч. л. сода за хляб. За крема: лимонова есенция, 1 пакетче масло, 250 г пудра захар, 2 ванилии, 500 мл бита сметана
Приготвяне: Разтопете захарта в топлото мляко и прибавете смлените орехови ядки, брашното, маслото, содата, три жълтъка и след тях – три белтъка, разбити нса сняг. Разбъркайте и изсипете тестото във форма за торта. Печете на умерена фурна. Когато блатът изстине, разрежете на две. Смесете продуктите за крема и с половината намажете между пластовете, а останалата част нанесете върху тортата и отстрани. Украсете с цеели орехови ядки.
Снимки: pixabay.com