Празнуваме деня на витамин С

2016-04-03 18:08:21, публикувано от Камелия Петкова в / Здраве / Случки / Послания на деня / Диети и храни

4 април е един от най-здравословните дни в годината!
 

При едно от своите пътешествия известният мореплавател Вашку да Гама (1469-1524) загубва 100 от своите 160 моряци на борда. Причината за това е скорбут – болест с тежки поражения: разкървавени венци, падане на зъбите, слабост, артрит, сърцебиене....


Вашку да Гама

Не само моряците на да Гама са страдали и загивали от скорбут през Средновековието, но и много бедни хора, които не са се хранили здравословно.
 
Защото болестта се причинява от авитаминоза и по-точно – от липса на аскорбинова киселина, или, иначе казано, витамин С.
Той не се произвежда в човешкия организъм и трябва да се набавя чрез храни или хранителни добавки.

Едва 200 години по-късно обаче един корабен лекар - Джеймс Линд забелязва, че цитрусовите плодове помагат срещу скорбута.


След това всеки кораб е тръгвал на път, зареден с цитруси, предписани като лекарство. Тези плодове обаче били много скъпи и трудни за набавяне. В търсене на по-достъпно средство като алтернативен източник на витамин С открили, че от скорбут предпазва и консумацията на кисело зеле.


На 4 април 1932 г. американският биохимик Чарлз Глен Кинг за първи път изолира аскорбиновата киселина в лаборатория, затова и е прието да се празнува този ден.
 
Витамин С е един от най-силните антиоксиданти, отговорен за образуването на кости, тъкани, зъби, за доброто усвояване на желязото в организма, за еластичността на кожата,
 

Отдавна е доказано и че портокалите и лимоните не са най-големият естествен източник на витамин С. Призьор по съдържание на този витамин са червените чушки. За сравнение: в една червена чушка се съдържат цели 1250 мг, за разлика от количеството витамин в 100 г цитрус - едва 60 мг.
 
В зелените чушки, лютите чушки, шипките, зелето, магданоза, кивито, ананаса и още някои зеленчуци и плодове също има повече витамин С, отколкото в цитрусите. И е препоръчително да се ядат в суров вид, тъй като витамините в тях намаляват или изчезват при термична обработка.
Снимки: pinterest.com
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите