Преди да си вземете Шар пей: Помислете пак, ако нямате опит с кучета

2016-04-06 14:47:38, публикувано от Здравка Трайкова в / Дом / Домашни любимци

Макар че има миловидно изражение, предците му са участвали в боеве

Шар пей е бойна порода кучета, селектирана в Китай преди повече от 2000 години. Името в превод от китайски означава „пясъчна кожа”, която, освен че е мека като кадифе, е и силно набръчкана. Ако към това се прибави и силно раздутата муцунка, наподобяваща пастта на хипопотам, шар пей се превръща в едно от най-сладките кучета на света.

Кой не би искал да има такъв уникат вкъщи?! Само си представете как провирате пръсти през тази сбръчкана козинка, а една смешна муцунка ви лепва целувка зад ухото…

Специфичното кожухче може и  да ви навежда на мисълта, че представителите на тази порода изискват много специални грижи, но не е така. Шар пей-ът е като всяко друго куче в това отношение и разбира се - има някои специфики при отглеждането му.


Отглеждане

Кучето ще е много доволно, ако го разхождате всеки ден за около 30 минути. Не го извеждайте обаче, когото е прекалено горещо. Шар пей-ът, като всички други късоноси породи, може да получи топлинен удар.

Козината се нуждае от редовно разресване и от не толкова често къпане. В противен случай кожата, която е склонна към алергии, ще се изсуши.
Кутретата трябва редовно да се проверяват, защото между многобройните им бръчки може да се крият опасни инфекции. Бръчиците изчезват постепенно с напредването на възрастта и остават само около муцуната.

Ноктите се режат всеки месец, защото растат сравнително бързо.

Хранене и алергии

Представителите на породата са алергични към храни, съдържащи глутен, соя и царевица. Освен това, шар пей-ът може да има проблеми и с храносмилателната система. Ако забележите, че кучето повръща или има диария, съчетана с внезапна загуба на тегло, потърсете незабавно помощта на специалист.

Здравословни проблеми

Важно е да обърнете специално внимание на ушите и очите на кучето.

Шар пей-ът е с малки, триъгълни уши, разположени близо до главата. Това пречи на въздухът да достигне до тях, което от своя страна предразполага към развитие на гъбични инфекции.
Много често тези инфекции не могат да бъдат забелязани от стопанина – изглежда сякаш ушите са мръсни, няма специфична миризма. Затова е добре да наблюдавате кучето - дали си тръска главата често и дали рови в ушите си с лапи. Освен това, почиствайте ги с влажен памучен тампон поне веднъж в седмицата.

Шар пей-ът може да развие ентропия – състояние на очите, при което миглите са извити на вътре и дразнят роговицата на окото. Понякога за отстраняване на проблема е необходима хирургическа намеса. Първите симптоми на ентропия са сълзящи очи. Ако не се излекува, ентропията прогресира до разраняване на роговицата и на края – слепота.

Внимание! Не е редно кучета с подобни проблеми да се използват за развъждане, защото се предполага, че ентропията се предава по генетичен път.

„Малките кученца, на възраст между 6 и 12 седмици, са изложени на голям риск – те могат да се разболеят бактериална пневмония", казва американският ветеринар Джеф Вид пред pets.thenest.com.
Това се дължи на дефицита на имуноглобулин А, което е характерно за породата. Този имуноглобулин се съдържа в секретите (сълзи, слюнка) и предпазва от проникване на бактерии в организма. Ако забележите, че палето кашля или се дави, заведете го на ветеринар колкото се може по-скоро.
Изобщо късоносите породи, към които спада и шар пей-ът, са предразположени към проблеми, свързани със запушване на дихателните пътища.

Характер


Сигурно последното нещо, което ви идва на ум, когато гледате очарователната сбръчкана физиономия на пухкавото пале, е че то може да се превърне в агресивно куче с доминиращ характер.
С риск да ви разочаровам ще ви кажа, че вероятността това да се случи е много голяма – все пак този сладур е наследник на смели бойци, селектирани да помагат на човека във войни, лов на глигани, пазене на добитъка, а и за боеве с други кучета. В кръвта им е да бъдат независими,подозрителни, жестоки и много упорити.

Макар и среден по размер, шар пей-ът е добре сложено куче, със силно развита мускулатура и здрави зъби. Представителите на породата все още носят в себе си инстинкта да защитават непоколебимо стопаните си и тяхното имущество.
Гореизброените сурови черти в характера на кучето обаче не трябва да ви стряскат. Ако се социализира и дресира добре, шар пей-ът се превръща в прекрасен другар с благ нрав.

Дресировката изисква  голямо търпение и опитност от страна на стопанина. Най-добре е да започнете, докато палето е съвсем малко.

На първо място е социализацията – запознайте го с нови хора, места, животни. По този начин кучето ще разбере, че не го дебне заплаха и ще се държи дружелюбно в непознати ситуации. В противен случай рискувате да нямате други домашни любимци, включително и други породи кучета, около себе си и да не каните гости вкъщи.

Шар пей-ът е страхотно куче, което обича стопаните си. Ако бъде обучено правилно, генетично заложените сурови черти в характера му ще се стопят, отстъпвайки място на весел нрав и добронамереност.

Превод Здравка Трайкова
Снимки: Shutterstock, pinterest.com

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите