Преди да си вземете доберман

2016-03-21 14:19:42, публикувано от Здравка Трайкова в / Дом / Домашни любимци

Осведомете се за здравословните проблеми, характерни за породата


Ако сте решили да си вземете доберман, няма да сбъркате  - ще си имате любвеобвилен и изключително красив другар за цял живот. Доберманът се разбира добре и с деца, особено ако са израснали заедно.
Но преди това се запознайте с неговите характерни особености:

Породата е селектирана в края на XIX век в Германия и е кръстена на своя създател – Фридрих Луис Доберман. Точният произход на този строен красавец не е известен. Негови братовчеди са ваймаранерът, ротвайлерът, немският пинчер, босеронът (френска овчарка) и манчестър териерът.
 
Външност
Доберманът е висок, строен, с хармонично тяло. Мъжките кучета достигат височина около 68 см - 72 см при тегло 34-41 кг. Женските са високи между 63 см и 68 см при тегло 27-36 кг.

Най-често срещаната окраска при доберманите е черната с ръждиви петна по муцуната, краката, корема и гърдите.


Не са рядкост и червените окраски, също в комбинация с ръждиви на цвят петна.

 
По-рядко срещани са разредените цветове, като светлобежово и синьо. Здраве
 
Най-често срещаните заболявания при тази порода са кардиомиопатията („болест на сърдечния мускул“) и „синдромът на Воблер“ (стесняване на гръбначните шийни прешлени).
 
Кардиомиопатията се появява обикновено между шестата и седмата година на кучето и, за съжаление, няма симптоми - смъртта е внезапна.
Ултразвукът и електрокардиограмата са най-добрите тестове за ранно откриване на заболяването. Много е важно и да говорите с човека, от когото мислите да си вземете кутре, за възрастта и причините за смъртта на неговите предци, ако искате да нямате проблеми с домашния си любимец.
 
„Синдромът на Воблер“ засяга двигателните способности. Той може да бъде открит чрез милограма – изследване, при което се инжектира багрило в гръбначния стълб, след което вратът се снима на рентген.
 
Освен горепосочените заболявания, сините и червените представители на породата могат да бъдат засегнати и от кожно заболяване (алопеция), при което козината става крехка, чуплива и впоследствие опада, оставяйки голи петна по тялото. Откритата кожа става люспеста и е предразположена към бактериални инфекции, според pets.thenest.com. Лечение няма. Може да предпазите кучето си от това заболяване, като поддържате козината му в добро здравословно състояние.
 
Доберманът е чувствителен и към студа. Осигурявайте му топлина през зимата, за да избегнете евентуална настинка.

Характер

Доберманът е интелигентен, лесно податлив на дресировка, силен и ловък в движенията си. Той живее с желанието да служи на своя стопанин. Не се заблуждавайте от репутацията му на яростно и агресивно куче с лош нрав. Всъщност, темпераментът му е много уравновесен.  

Това куче атакува само, ако чувства, че то или неговото семейство са в опасност.

Съвет: Най-напред започнете с обучение за подчинение в ранна възраст, а след това го научете да се отбранява.

Важно! Обучението трябва да е в положителна посока и да включва цялото семейство. В противен случай кучето винаги ще се опитва да доминира.

Представителите на породата са доста енергични и се нуждаят от чести и продължителни разходки.
 
Превод Здравка Трайкова
Снимки: Shutterstock, pinterest.com
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите