Преди да си вземете голдън ретривър

2015-06-13 18:12:51, публикувано от Станислава Петкова в / Дом / Домашни любимци

Кучето със златно сърце е сред най-популярните породи, но, уви, и едно от най-изоставяните! Какво трябва да знаете, за да имате винаги верен здрав и силен приятел до себе си


"Красотата на кучетата е в прошката. Няма значение колко време си грешал в отношенията си с тях, те ти прощават и продължават нататък."
Напомням тези думи на „говорещия с кучета” прочут дресьор Сизар Милан, защото зачестяват случаите на изоставени от стопаните си кучета, а сред тях преобладават бездомничета от породите хъски и голдън ретривър! Това е ужасно само по себе си, още повече, че ретривърът има репутация на добродушно и игриво куче – истинско приятелче!
Неговата родина е Англия и е сред най-популярните породи, класифицирани от Американския Киноложки клуб. Ако се гледа и възпита правилно, вашето куче със златно сърце ще бъде винаги щастливо и благодарно, че сте го избрали!

Хранене
Всички искаме за бебета си най-добрата храна, но купуването на истински качествени продукти може да бъде изтощително и дори непосилно на фона на постоянно изникващите нови и нови разработки. Същото е и когато говорим за храненето на малките кученца. Свикнете да четете етикетите! В своята книга за отглеждане на голдън ретривър (A Complete Guide to Raising, Training, and Caring for Your Golden) Джерилин Билакевиц изброява нещата, които трябва да търсите, когато четете хранителните етикети: цели парчета месо, повече месо и по-малко съдържание на зърно, установени източници на месо и месно брашно, консервирани с витамини Еи D (известни като смесени токофероли).
В своята книга Golden Retrievers Стрюарт Кален препоръчва малките да се хранят четири или пет пъти на ден с малки количества храна през първите шест месеца, след което да се премине към постоянно ежедневно хранене по два пъти.
Планираните хранения ще помогнат, както за по-лесното дресиране на пухкавата топчица, така и за контролиране на теглото.

Грижи за здравето

Вашето куче ще трябва да посещава редовно ветеринаря. Заведете го на лекар до 10-ата седмица след раждането, или възможно най-скоро след това. Специалистът ще направи щателен преглед, проверявайки очите, ушите, корема, сърцето и белите дробове на кутрето, както и ще обсъди ваксинациите с вас. Трябва да сте наясно дали на малкото не са му били вече някакви ваксини, преди да стане ваше!
Първата ваксина е срещу гана, аденовирус, паравирус и парагрип. Един месец след първоначалната визита ще трябва да заведете отново вашето кученце на доктор. Следват още две посещения - между шестия е дванайстия месец. След това кучето се води на профилактични прегледи веднъж в годината.
 
Хигиена

Малкият голдън ретривър има къса и мека като коприна козина, която обаче доста бързо достига средна дължина. Така че е хубаво, още докато е кутре, да започнете всекидневно сресване, за да може това да се превърне в навик. Когато малкото порасне, сресването вече е задължително, защото предпазва от окапване и сплъстяване на козината.
То не се нуждае от баня повече от един път на няколко месеца, освен ако не се е замесило в нещо „мръсно”. Намерете  бебешки кучешки шампоан за къпане и след това изсушавайте колкото се може по-дълго с кърпа. Ако климатът, в който отглеждате кучето, позволява, може и да не подсушавате. Използвайте сешоар само ако е настроен на най-ниска степен.

Дресировка

Голдън ретривърите са известни със своята интелигентност и любознателност. В книгата си Билакевиц обяснява, че можете да повишите обучителните способности на вашето куче чрез чести взаимодействия и стимулираща среда. Осигурете му интересни и интерактивни играчки, и отделяйте време за неговото дресиране.
Посещаването на „училище” е много ефективно и жизнено важно за превръщането на вашето пале в добре възпитано възрастно куче. Също така, то трябва да бъде ангажирано и с извънкласни тренировки. Голдън ретривърите обожават да учат!

Не бива да се забравя и че представителите на тази порода се привързват силно към стопаните си и може да страдат много, ако не получават достатъчно грижи и любов!

Здравка Трайкова по материали на pets.thenest.com
Снимки: pinterest.com
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите