Преди да си вземете померан: помислете пак, ако сте с деца

2015-08-08 15:28:37, публикувано от Здравка Трайкова в / Дом / Домашни любимци

Малкото куче с лице на лисица се отличава с ярка индивидуалност и е отличен приятел на болни и възрастни хора

Германската провинция Померания е родното място на най-малкия член от семейството на шпицовете, затова и е наречен на нея. Дори понякога го бъркат с немски шпиц, но все пак това са различни породи.

Напоследък се шири вицът, че във всеки мол всеки час може да се види поне един померан да наднича от дамската чанта на някоя шопинг маниачка, тъй като заради „джобния” си размер е удобен за разнасяне и любим на много жени.

Външност
Тази порода кучета има клиновидна форма на главата и остри уши. В лице приличат на лисици, а в тяло – на плюшени играчки и кукли-бебета. Те в действителност обаче не са чак толкова невинни - захапката на померана е много силна, а черните или бадемови очи издават остра мисъл.
Разцветката на козината може да бъде в много различни цветове: бяло, светлобежово, бежово, черно, кафяво, оранжево… Гъстите и пухкави кожухчета изглеждат трудни за поддържане, но обикновено единственото, от което се нуждаят е редовно сресване.

Характер

Помераните са интелигентни и лоялни към стопаните си. Миловидното изражение на миниатюрнитe симпатяги обаче може да ви заблуди – те са с независим дух, винаги нащрек и показват постоянно любопитство към света около тях.
За съжаление, в собственото съзнание померанът си се представя като доста по-голямо куче, отколкото е в действителност. Това понякога му дава смелост да атакува представители на доста по-големи от него породи. За щастие обаче, ако правилно се социализира с други кучета и животни, малкото сладурче обикновено не създава проблеми с комуникацията.
Макар и малък – достига най-много до 5 кг, померанът лае силно, което го прави идеален пазач. Понякога обаче той не знае кога да спре, затова е добре да ги обучите, така че да прекрати лая по ваша команда.

Грижи и възпитание
Породата не изисква прекалено големи грижи, което я прави много подходяща за съжителство с възрастни хора. Помераните са също идеални за отглеждане в апартамент. Но поради малкия си размер и лесна ранимост, те не се препоръчват на семейства с малчугани.
Добре е да сте твърди и последователни при обучението на вашия померан, защото въпреки, че е добър в научаването на трикове, ако не му покажете кой доминира в отношенията ви, рискувате да си отгледате едно доста дразнещо куче. Просто сладкото бонбонче ще заеме мястото на господаря в къщата.
Помераните имат много енергия и обичат да се разхождат. Те вървят в тръст, с гордо вдигната глава, любознателни и радостни от срещи с нови хора и гледки, а сладките им заострени нослета са винаги готови да изучават необичайни за тях миризми.

Пухкавите кучета са отлични за терапия на болни и възрастни хора, защото носят наслада и комфорт.  

Забавни, темпераментни, пълни с енергия и в същото време толкова сладки, че чак ви идва да се разплачете от умиление – такива са помераните. И ако ги дарявате с любов, тяхната благодарност към вас ще бъде безгранична.

Здравка Трайкова по материали на dogtime.com
Снимки: pinterest.com

 
 

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите