Прочут фантаст гостува на форума за популярна наука Ratio

2017-06-07 21:09:18, публикувано от Камелия Петкова в / Случки / Личности / Истории
Авторът на "Слепоглед" и "Отвъд разлома" Питър Уотс с лекция за бъдещето

Богата обща култура и нестандартно въображение - това е нужно, за да си добър писател на научна фантастика. Канадецът Питър Уотс брилянтно комбинира  и двата модела, за да сътвори оригинални истории в жанра. Завършил океанология и защитил докторска титла в областта на зоологията и екологията, той полека се насочва към морска биология, когнитивната психология и писане.

Днес най-известните му произведения, наградени с престижни отличия и номинации: „Хюго“, „Локус“ и „Шърли Джаксън“, са романът „Слепоглед“ („Изток-Запад“) и сборникът „Отвъд разлома“ („Deja Book“).
Произведенията му се целят в бъдещето на човечеството, дори когато са ситуирани в настоящето, като задават нестандартна, но логична перспектива спрямо човешката природа и интелект, а и спрямо потенциалния ни прогрес. Освен от еволюцията на технологиите, Уотс се интересува и от еволюцията на начина ни на мислене, на моралните ни и социални ценности.
 
Уотс е и активен лектор – именно в качеството си на такъв той ще посети форума за популярна наука Ratio на 10 юни в Sofia Event Center, където ще говори за някои от най-контраинтуитивните открития около същността на съзнанието.
Те се простират от насекоми, които се разпознават в огледалото, до хора, които без да съзнават карат до другия край на града, извършват убийство, почистват уликите и се прибират вкъщи. Основна част от темата ще са интерфейсите за връзка мозък-мозък, като ще стане дума и за нашумялата вече покрай Илон Мъск Neuralink технология. 
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите