Разхубавяване на двора с кът за подправки

2016-03-09 12:54:20, публикувано от Здравка Трайкова в / Дом / Градина

Къде, как и какво да засадите

Ако отделите място в градината за кът за подправки, тя ще има не само декоративни, но и практични функции. За да не се загрози цялостна визия обаче и месенцето да бъде наистина от полза, внимавайте за следните няколко неща:

Мястото на къта трябва да е в края на градината - в някой ъгъл, покрай ограда или да бъде изграден като преход между декоративна и зеленчукова градина (ако има такава). Повечето подправки са светлолюбиви, а и трябва да бъдат лесно достъпни (за да може да ги берете) – това са също неща, за които е добре да помислите, когато изграждате кътчето;

Как
Красота може да внесете, ако оградите мястото с ниска оградка – дървена или от ковано желязо. За да внесете повече романтика, вземете няколко камъни, тухли, стари турски керемиди или просто набийте в земята дървени пънчета.


Избягвайте пластмаса и цимент. Тежките настилки и циментът невинаги могат да бъдат избегнати, но това не бива да ви отказва от удоволствието да притежавате практичен и красив кът със свежи подправки в двора си.

Хубаво е формата да е неправилна - петно с подправки с квадратна форма би имало прекалено строг и прекалено практичен вид.

Различните видове подправки трябва да са отделени едни от други. Дори е препоръчително някои видове да се отделят с вътрешни преградки. Добре би било те да са по-ниски и направени от материал, различен от основната ограда.

Друг вариант е да разпръснете 2-3 средно големи камъка между различните подправки.
За по-голям контраст може да засадите в съседство подправки, които имат различна окраска и форма на листата (например: розмарин до мента). Принципът е ниските да са отпред, а високите – отзад;

- Какво да засадите? За да бъде кътът практичен и едновременно с това - красив, съчетайте различни видове традиционни и не толкова традиционни подправки с растения, които почти нямат практическа стойност, но ще изпълнят с ухания и цвят градината ви.

Пример: Може да избирате измежду магданоз, копър, джоджен, мента, чубрица, девисил, риган, босилек, лавандула, градински чай, див лук, декоративно зеле, тикви или кратунки. Между тях сложете някое кичесто мушкато в керамична саксия.
Съвет: Не садете всичко, за което се сетите или намерите. Кътът трябва да включва не повече от 6 до 8 вида.

Източник: dvorche.com

 

Сподели
Етикети: Дом / Градина /
Коментирай
Покажи коментарите