Разядка с аспержи

2016-03-29 17:50:35, публикувано от Камелия Петкова в / Кухня / Салати

Вкусно предястие с растението, наричано „бялото злато” на природата още в древността

 
Древните египтяни са отглеждали и консумирали аспержи – има открити останки от това растение в пирамида, строена две хилядолетия преди новата ера. Още тогава и в Древен Рим са отглеждали аспержи, а в Европа по-масова става тяхната консумация след 15 в.
 
Отглеждана основно във Франция и най-вече в Холандия, аспержата там е на огромна почит. Холандците имат дори фестивал на аспержите и ги наричат „бялото злато на природата”, макар да има и зелени, и лилави аспержи.
 
Ядливата част са корените - продават се като зеленчук и са ценен източник на много полезни митерали, витамини и фибри. Ето как да си направите чудесна разядка с тях.


Необходими продукти: крайчетата на 8-10 стръка аспержи, 3 яйца, 2 с. л. зехтин, 3 с. л. винен оцет, 2 с. л. горчица, сол на вкус
 
Приготвяне: Бланширайте измитите аспержи във вряла вода за 2-3 минути – трябва да са омекнали, но все пак да хрупат. Сварете яйцата, да останат рохки. Когато изстинат ги обелете, нарежете, смесете с горчицата, зехтина, оцета и нарязаните аспержи и пасирайте всичко. Опитайте на вкус и ако се налага – посолете, като внимавате, защото горицата е солена.


Съвет: Тази разядка е чудесен дресинг за печена сьомга или бекон.
 
НИЯ
 
 
Сподели
Етикети: Кухня / Салати /
Коментирай
Покажи коментарите