Реките в България: най-дългата, най-красивата, най-златната...

2016-02-07 09:53:47, публикувано от Слава Зарева в / Случки / Приключения / Места / Видео

Възхитителни кадри от Марица, Велека, Тунджа, Янтра, Струма

 
В България има общо 325 реки, коя от коя по-красиви и живописни!
 
Най-дългата е Искър, която цели 340 км вие водите си от векове през сърцето на страната. Реката извира от планина Рила и се влива в Дунав.


По пътя си тя рисува едно от чудно красивите места в България - Искърския пролом.
 
Марица е най-пълноводната река у нас - средният и годишен отток на места достига 111 куб. м/сек. Извира от Маричинските езера и преди да напусне Рила, в нея се влива малката река Ибър, която дава и първото й име Хеброс (Еброс).


До средата на 19 век Марица е била плавателна. От Пазарджик до устието на реката постоянно са се пренасяли със салове различни стоки. Тя е и най-дългата река на Балканския полуостров.
 
Струма е шестата река по дължина в България. Дълга е 415 км, като 290 от тях се вият на територията на България.
Изворът на Струма се намира във Витоша на 250 м южно от Черни връх и представлява тихо, малко поточе.


А едно от най-красивите и може би най-опасните кътчета по пътя й е Кресненското дефиле - любимо място за рафтинг и каяк.
 
Огоста е най-златната река в България. Извира в област Монтана и след 141 км се влива в река Дунав. Близо до извора й около Чипровци и Мартиново има големи рудни жили, които водата измива и отнася частици по течението си. Златините, намерени в нея, са миниатюрни, с размер от половин-един милиметър, но пък са много на брой. 

Огоста край село Бели мел, снимка: belia

Велека е най-дългата странджанска река (147 км). Извира от връх Демиркапу в Турция и навлиза в България с красиви проломи.

https://www.youtube.com/watch?v=-ZN5QP7HGe4

Устието й при вливането в Черно море е национална защитена територия, която пази уникални дъбово-букови гори и живописния каньон на р. Велека.
Над защитената местност преминава ръкав от най-големия миграционен път на птиците в Източна Европа - Via Pontica.
 
Над река Осъм в град Ловеч е единственият покрит мост в България и на Балканския полуостров. В Европа съществуват само още три подобни моста - в Люцерн, Флоренция и Ерфурт.

Покритият мост е официалния символ на Ловеч.

Когато Дунава замръзне, границите изчезват. Поне така е било преди векове, когато голямата река е събирала българския и румънския бряг почти всяка година.

Щом ледът сковавал водата, хората се екипирали като за зимен преход и тръгвали на гости при роднини и приятели от отсрещния бряг. Разстоянията са се вземали буквално за часове, а при Свищов - за още по-кратко, като се има предвид, че сушата между двата бряга на реката е разделена само от 600 м. водна повърхност.
В наши дни последно Дунава замръзна през 2012 г. и това се възприе като същинско бедствие.
 
Тунджа е сред най-големите български реки и е най-дългият приток на река Марица.

Тунджа, снимка: Христофор Ташев

Водите й извират от Стара планина над Калофер и в началото си тръгват под името Селска река. Бистрите й води изящно застилат вълшебната българска Розова долина и са една от причините за уникалните атмосферни условия в мястото, което ражда неподражаеми аромати и благоухания. Именно във водите на Тунджа единствено на 6 януари - Водици, се играе най-леденото мъжко калоферско хоро.
 
Остава точно една седмица до крайния срок за включване в националния фотоконкурс "Реките в България", организиран от Българска Асоциация по Водите и сдружение "Аз обичам водата" по случай 22 март - Световен ден на водата.
До момента вече има много снимки, някои от които с над 1700 харесвания и с повече от 30 споделяния във фейсбук.
 
Ето как може да заявите участие: http://waterbridge.info/регламент-2016/
 
Снимки: missis.bg, pinterest.com, photo-forum.net
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите