Сгответе със Сандра: Три пролетни супи

2016-03-10 15:07:45, публикувано от Слава Зарева в / Кухня / Супи

Крем супа от спанак с бекон, италианска супа от леща и крем супа от тиквички със сметана и копър


Скоро ще наближи Великден и Сандра Алексиева – лице на кулинарната рубрика „Хапка свежест” ще ни затрупа с рецепти на козунаци, крехко агнешко със спанак и какви ли не изкусителни сладкиши, курабийки с форма на великденски яйца и разбира се – с идеи как да ги боядисате най-пъстро и ефектно.
 

Но преди да сме наближили „малката Коледа“, както аз обичам да наричам Великден, нека се посветим на три лесни, бързи, свежи и апетитни супи, с които да приветстваме пролетта с добре дошла!”


Крем супа от спанак с бекон

Необходими продукти: 2 картофа, 500 спанак, 1 глава лук, 1/2 л. прясно мляко, 100 мл сметана, 2 с. л. масло, 150 г бекон, 1 щипка черен пипер, сол

Начин на приготвяне:
Картофите се измиват, обелват и нарязват на едри кубчета. Заедно с обеления кромид лук се поставят да се варят в дълбока тенджера. Добавя се сол и варенето продължава, докато зеленчуците омекнат. Важно е водата, в която се варят, да е в количество, колкото да покрие зеленчуците.

Докато картофите и лукът се варят, спанакът се измива старателно, отцежда се и се добавя към сварените зеленчуци. Вари се няколко минути, след което всичко се пасира с кухненски робот. След като се получи еднородна смес, се добавят прясното мляко, маслото и сметаната. Пасира се отново.

Супата се поднася с изпечени, хрупкави резени бекон. По желание може да се сервира с кисело мляко.

Италианска супа от леща

Необходими продукти: 400 г леща, 1 глава лук, 1 морков, 2 скилидки чесън, 50 г целина, 2 стръка розмарин, 4 с. л. зехтин, 3 филии хляб, 100 г сирене

Начин на приготвяне:
Зеленчуците се нарязват на кубчета и се задушават в малко зехтин. Добавя се лещата и се вари в тенджера под налягане около 25-30 минути.
Щом е готова, се овкусява със сол и се пюрира съвсем леко на ниска скорост, без да става на крем супа, а само да се сгъсти. Сервира се със запържени крутони. Може да се поръси с пармезан, кашкавал или сирене.


Крем супа от тиквички със сметана и копър

Необходими продукти: 8 тиквички, 6 скилидки чесън, 1 връзка копър, 300 мл течна сметана, 1 л вода, 1/2 ч. л. черен пипер, сол

Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват, нарязват се на кубчета и се заливат с водата. Поставят се на котлона и щом се сварят, супата се овкусява със счукан чесън, сол и черен пипер и в нея се добавя нарязаният на ситно копър.
 Супата се пасира с помощта на подходящ уред, след което в нея се добавя течната готварска сметана и отново се пасира. Сервира се, поръсена с копър и по желание се декорира с колелца пържени тиквички.
 
Снимки: 1001recepti.com
Сподели
Етикети: Кухня / Супи /
Коментирай
Покажи коментарите