Сгответе със Сандра: Три рецепти с пиле и ориз

2016-03-25 11:46:06, публикувано от Слава Зарева в / Кухня / Ястия

Пиле с доматен сос и ориз, пилешки бутчета, глазирани с мед и соев сос и бяло пилешко месо с чушки и моркови върху канапе от ориз

 
Вкусните подаръци на Сандра Алексиева тази седмица:


„Подготвила съм ви три рецепти с оризова гарнитура, като предварително се извинявам на тези от вас, които в името на Великденския пост са се отказали от месото :) Желая ви прекрасни предстоящи почивни дни и ви напомням, че кухнята не е само място за готвене, тя е пространство за сплотяване!”, уверява лицето на кулинарната рубрика "Хапка свежест".
 
Пиле с доматен сос и ориз


Необходими продукти: 800 г пилешко месо, 600 г домати, 1 глава лук, 4 скилидки чесън, 1 морков, 4 с. л. олио, 1 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. черен пипер, 1 ч. л. мащерка, сол, 1 ч. л. захар, 1 дафинов лист, 1 ч. ч. ориз, 3 ч. ч. мода, 2 с. л. масло
 
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва на порции и се слага в дълбок тиган или тенджера да се запържи в малко олио. Щом промени цвета си, същия съд се добавят ситно нарязаните лук и чесън.

След малко се добавя настърганият на едро ренде морков. Ястието се похлупва с капак и се задушава до омекване, като се разбърква често.

Белените домати от консерва се нарязват на ситно и се прибавят към задушените зеленчуци. Оставят се да заврат и се добавят сол, черен пипер, мащерка, захар и червен пипер.

Накрая се пускат хапките пилешко месо и ястието се оставя да къкри на умерен котлон, докато доматеният сок се поизпари.

Ястието се сервира топло, като по желание се поднася върху канапе от варен ориз. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.
 
Пилешки бутчета, глазирани с мед и соев сос


Необходими продукти: 8 пилешки бутчета, 10 с. л. соев сос, 8 с. л. мед, 1 щипка черен пипер, сол, 1 ч. ч. ориз, 3 ч. ч. пилешки бульон
 
Начин на приготвяне:
Пилешките бутчета се сваряват до готовност. Отцеждат се и бульонът им се запазва. В част от бульона се сварява оризът, докато поеме течността напълно и омекне.

Соевият сос, течният мед и подправките се поставят в малка тенджерка. Загряват се на котлона и се оставят да къкрят на тих огън, докато се сгъстят и се получи сос.

С този сос се заливат бутчетата, поставени в тавичка. Пекат се в предварително загрята фурна на грил за 10 минути - по 5 от всяка страна.

Ястието се сервира горещо с гарнитура от варен ориз. По желание се декорира с пресен розмарин.

 
Бяло пилешко месо с чушки и моркови върху канапе от ориз

Необходими продукти: 600 г пилешки гърди, 3 червени чушки, 2 моркова, 100 мл соев сос, 4 с. л. мед, 2 с. л. доматено пюре, 100 мл бяло вино, 1 щипка черен пипер,
1 ч. ч. ориз,  3 ч. ч. вода
 
Начин на приготвяне:
Оризът се сварява във вода до готовност. Посолява се и по желание се овкусява с малко масло и черен пипер.

Пилешките гърди се нарязват на хапки и се запържват в масло в дълбок тиган, заедно с нарязаните на тънки пръчици моркови и нарязаните на едро червени чушки. След малко се похлупват с капак и се задушават до омекване на зеленчуците.

След това се добавят бялото вино, соевият сос, течният мед, доматеното пюре и черният пипер. Бърка се и се готви, докато сосът почти изври.

Ястието се сервира горещо върху канапе от варен ориз.
 
Снимки: 1001recepti.com
 
Сподели
Етикети: Кухня / Ястия /
Коментирай
Покажи коментарите