Сгответе със Сандра: три вида супи за настинали

2016-01-07 18:30:31, публикувано от Камелия Петкова в / Кухня / Супи

Картофена супа с крутони, копър и масло, супа със свинско, моркови, боб и зелен фасул и телешка шкембе чорба


Сандра Алексиева - лицето на кулинарната рубрика „Хапка свежест” с нови рецепти, но не просто за приготвяне на питателна храна, а с оздравителен ефект!
 
 „В първите дни на зимния януари съм ви подготвила три топли и вкусни супи, с които да преборите настинките. Едната е телешко шкембе – люто и горещо, за да се справите и с вирусите и с махмурлука, а другите две зимни супички са чудесни в комбинация с камина и почивни дни! J


Картофена супа с крутони, копър и масло

Необходими продукти:
1 кг картофи, 100 г масло, 2 л вода, 1 глава лук, 1 ч. л. черен пипер, 1 с. л. сол, 1 връзка копър, 4 филии хляб

Начин на приготвяне:
Картофите се измиват, обелват и нарязват на ситни кубчета. Заедно със ситно нарязания лук се поставят в дълбока тенджера и се заливат с горещата вода. Варят се, докато картофите омекнат напълно.

Десет минути преди картофите да са напълно готови, се добавя нарязаното на кубчета масло.

Супата се подправя със сол и черен пипер и се поднася гореща, поръсена със ситно нарязан пресен копър и препечени кубчета хляб.

Супа със свинско, моркови, боб и зелен фасул


Необходими продукти: 600 г свинско месо, 2 картофа, 1 морков, 1 глава лук, 4 скилидки чесън, 200 г зелен фасул, 200 г боб, 1/2 връзка копър, 2 1/2 л вода, сол

Начин на приготвяне:
Свинското месо се нарязва на хапки и се залива с водата. Десет минути, след като заври, се добавят към него обелените и нарязани на кубчета картофи, нарязаните на колелца моркови и ситно нарязаните лук и чесън.

Щом месото и зеленчуците омекнат, към тях се добавят зеленият фасул от консерва и бобът от консерва. Добавят се и малко от течността на консервите, за да стане супата по-вкусна и богата.

Накрая се добавят ситно нарязан копър и сол. Супата се сервира гореща и по желание се добавя ситно нарязан пресен лук.

Телешка шкембе чорба

Необходими продукти: 600 г телешко шкембе, 250 мл прясно мляко, 4 с. л. брашно, 2 яйца, 1 глава лук, 1 морков, 6 зърна черен пипер, 1 връзка магданоз, 1 с. л. червен пипер, 6 с. л. олио, 6 скилидки чесън, сол

Начин на приготвяне:
Телешкото шкембе се попарва с вряща вода за няколко минути и веднага се остъргва с остър нож откъм вътрешната страна. След това се изчиства и от външната страна, като зацапаните места се измиват или се остъргват с нож, заедно с ципата. Шкембето се измива отново, поставя се в тенджера и се залива със студена вода. Водата не трябва да е подсолена и винаги трябва да е покрила шкембето. За сваряването на шкембето са необходими 2-3 часа.

Към края на варенето се добавят цялата обелена глава лук, целият морков и зърната черен пипер. Чак тогава се овкусява със сол. Магданозът се връзва с конец и също се пуска при зеленчуците.

След като се свари напълно, шкембето се изважда, нарязва се на парчета, а бульонът се прецежда и към него се добавя запърженият с олиото червен пипер. Отделя се 1 ч.ч. от бульона и се оставя настрани да се охлади.

В отделен съд брашното се размива с прясното мляко, добавят се разбитите яйца и се разбърква внимателно. Получената смес се прибавя към отделения бульон и счукания чесън, и се слага на огъня да кипне, като се бърка непрекъснато. Излива се върху нарязаното шкембе. Поднася се с пресован чесън, накиснат в оцет.
 
Снимки: 1001recepti.com
Сподели
Етикети: Кухня / Супи /
Коментирай
Покажи коментарите