„Шевролет” ли е най-сигурната кола?

2016-12-10 11:45:11, публикувано от Калина Антонова в / Мира Добрева: „Взех сигурни мерки срещу обирджиите“
Наскоро Американският застрахователен институт за пътна безопасност – IIHS, публикува резултатите от краш-тестовете и други изпитания на коли от различни марки и модели. Така са определени най-сигурните коли за 2017 г. в различните класове. Рейтингът включва само нови и обновени модели, излезли на пазара през 2016 г. В списъка влизат 39 автомобила. 
В класа на компактните автомобили първи по безопасност са Chevrolet Volt, Hyundai Elantra, Mazda 3, Toyota Corolla и Toyota Prius. При средния клас подредбата на първите три най-сигурни автомобили е Honda Accord, Mazda 6 и Nissan Altima. В категорията на средните лукс автомобили първенството по сигурност е на Audi A4, следвано от Lexus ES 350 и Volvo S60. Най-сигурните големи седани са Mazda CX-3, Mitsubishi Outlander и Nissan Rogue, а при средните модели са Subaru Forester и Toyota RAV4. В лукс категорията на средните седани първенството се държи от Acura MDX. Най-сигурен миниван е Chrysler Pacifica. При колите, които са предимно за градско каране, най-сигурни са Mini Cooper Hardtop с 2 врати, , Toyota Yaris iA, Acura ILX, Chevrolet Malibu,Audi A3, Toyota Avalon, Acura RLX, BMW X1, GMC Acadia, Nissan Pathfinder, Cadillac XT5, Audi Q7 и Kia Sedona. Нямаме данни за автомобилите с големи двигатели от класа на Audi A6 4.2 V8 или BMW 540.
Експерти на застрахователната компания Direct правят изпитания и класация на колите с най-надеждни двигатели. Подборът е направен сред 36 марки автомобили. Той показва, че най-ненадеждни са колите са марка MG Rover. Вероятността за проблем с двигателя при тях се оценява на 7,88 процента. И ако тази марка коли на пазара присъства само като стара употреба след 2005 г., то по-изненадващото е, че на второ място в класацията за ненадеждни двигатели е Audi, изтъкват от euavtochasti.bg.  Вероятността за провал на мотора на колите от тази марка е 3,71 процента. Третото място е заето от ненадеждността на двигателите на автомобилите Mini (2,51 процента), следвани от Saab (2,49 процента) и Opel/Vauxhall с 2.46 процента. Други немски коли също присъстват в класацията - BMW е на 7-мо място, а Volkswagen леки – на девето с 1.91 процента вероятност за проблеми с двигателя. 
В обратната класация – тази на най-надеждните двигатели според Direct, първенството принадлежи на Honda. Вероятността от повреда на двигателя е едва 0,29 процента или 1 на 344 коли. На второ място също е японска марка коли – Toyota с 0,58 процента вероятност за повреда в двигателя. Трети са Mercedes-Benz  с 0,84 процента. На четвърто място е Volvo с 0,90 процента вероятност за повреда на двигателя. Челната петица се затваря от Jaguar с 0,98 процента.
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите