Созопол - ваканция с дъх на смокиново сладко

2017-06-06 17:05:49, публикувано от Камелия Петкова в / Приключения / Места

Пепи Гърбучева пак е влюбена! Сега - в най-стария град на българското Черноморие

Който не е пял и свирил на китара в лятната нощ на созополските скали под милионите огромни звезди и сред светулките в тревата, той не знае какво е романтика!

Разпръснат красиво в южната част на Бургаския залив, Созопол е най-старият град по българското Черноморие.
Градът е разделен на Стар и Нов, а между тях се намира Морската градина. Старият град е разположен на малкия полуостров Скамний, а по протежението на залива Коренята се намира най – новата част на града – Квартал Харманите. 
История


Първото име на града, дадено му от гръцките колонисти при неговото създаване, е Антеа. А по-късно, в чест на Бог Аполон е променено на Аполония понтика. В по-късна античност Аполония е известна като Созополис. Което в превод означава Град на избавлението.

За разглеждане има много - като се започне от Византийската стена и кула, археологическия музей, колоритните къщи възрожденски къщи... Те определено предизвикват най-голям интерес сред туристите и са сред причините Созопол и днес да е едно от най-предпочитаните места за посрещане на летните изгреви и залези.


Ако сте ценители на морската романтика, ще я откриете и в близките къмпинги „Смокиня", "Градина", "Златна рибка".
Но за да опознаете Созопол, този невероятен град, ще ви са необходими... месеци! Той е съхранил отпечатъка на древни култури.
В созополското пристанище са открити стотици артефакти: останки от жилища, каменни и костени оръдия, датиращи от бронзовата епоха, каменни котви, керамични съдове. И всичко това доказва, че в Созопол се е развивало активно корабоплаване от дълбока древност.

Там можете да видите и великолепни иконостаси от дърворезба и старинни икони, които засвидетелстват за постиженията на художествените занаяти по онова време.


А пък в първите дни на септември, когато от десетилетия се провеждат празниците на изкуствата "Аполония", се събира най-пъстрата усмихната тълпа от музиканти, артисти, художници не само от България, а и от цял свят.
Очарованието на този невероятен град е във всеки детайл, дори в местния специалитет – сладко от зелени смокини. Непременно го опитайте!

Снимки: pixabay.com, missis.bg
Сподели
Етикети: Приключения / Места /
Коментирай
Покажи коментарите