Стъкло вместо пластмаса - акция в парка

2017-05-30 19:52:11, публикувано от Камелия Петкова в / Случки / Приключения / Истории / Как / Къде

Мащабна инициатива за рециклиране на стъкло

„Международно Биенале на стъклото 2017“ измисля атрактивен начин, за да привлече вниманието към замяна на пластмасовите изделия със стъклени. На 5 юни (понеделник) от 10.00 ч. под мотото „Бъди стъклЕКО!“ в столичния парк Гео Милев всеки може да занесе стъклен амаблаж за рециклиране и така да се присъедини към инициативата.

Стъклото, както знаем, може да се използва многократно и сред най-хигиеничните материали за съхранение на хранителни продукти и напитки, обаче въпреки това световното производство на пластмаса надхвърля 80 милиона тона годишно, като всяка година се увеличава.
Пластмасата не се разгражда напълно, а се разпада на все по-малки парченца, така се поглъща от животните, а накрая се връща по хранителната верига в човешкия организъм.

За производство на 1 кг пластмаса се използва 180 л. вода. Годишно 5 600 000 000 000 000 литра вода се използват за производство на пластмаса. 50% oт нея де изхвърля веднага след еднократна употреба. Най-големите замърсители са торбички, чашки, сламки, прибори, шишета.

Около 240 найлонови торбички за еднократна употреба на година се използват в България на човек от населението. Пластмасата вече заема близо 40% от повърхността на океана, тъй като 80% от замърсяването на сушата отива в Световния океан, а пластмасата е летлива и лесно попада в реките.

85% от пластмасовите частици в океана са толкова малки, че се считат за микроскопични, което ги прави още по-лесни за поглъщане от животните. Решение има – да предпочетем алтернативата на пластмасата – опаковки, съдове за съхранение и посуда, направени от стъкло, метал, плат и др., които можем да ползваме многократно.
Ето как:
Може да замените използваните пластмасови кутии за храна със стъклени.
Визуално са по-приятни, но по-важното е, че употребата им е здравословна. Стъклото осигурява възможност за хигиенизиране на съда, което при пластмасата е невъзможно да бъде осъществено. Освен това, в масово разпространените кутии от пластмаса има вредни съставки, като фталати, бисфеноли и други токсични вещества.

При поставяне на топла храна в пластмасов съд, който е петролен продукт, тези вещества да влязат в реакция с храната. Съхранението на продукти в хладилника в стъклени кутии също е нещо, което може да направите и по този начин ще намалите всекидневния прием на вредни вещества, съдържащи се в широкоразпространените пластмасови кутии. 

- Може да се откажете от чашите за еднократна употреба.
Всеки ден семейството ви използва множество чаши за еднократна употреба. Персонални чаши от стъкло, инокс и др. са не само по-полезни, пие се по-приятно в тях, а и вероятността от разсипване на съдържанието е намалена, тъй като чашата няма да се смачка.
Сумата, необходима годишно за пластмасови чаши в детската градина за всички деца е 5000 лв. Колко много можем да направим за условията в детската градина, ако спестим този разход и го инвестираме в нашите деца! 


- Може са замените пластмасовите бутилки за вода
.
Пластмасата, която е използвана за бутилирането на вода и напитки, не е предназначена за многократно използване. Сами може да се уверите в това, ако разглобите диспенсъра си и видите, че това, което ще откриете там не е "хигиенично" или погледнете дъното на 10-литровата бутилка, която използвате от 5 години, за да си сипвате минерална вода.

Въведете стъклените кани и шишета. Вкусът е много по-добър и е по-полезно, освен това при създаването на пластмасовите продукти се отделят над 2 тона въглеродни емисии, а за изгарянето им - още 1,4 тона, при който процес във въздуха се отделят токсини, водещи към генни мутации, хормонални смущения, рак, астма, алергии и други.
 
- Може да използвате зеления контейнер.
Не забравяйте, когато изхвърляте опаковките от стъкло, предварително да ги измиете - стъклото може да бъде рециклирано и повторно използвано, а в България вече можем да се похвалим с площадка за рециклиране на стъклени отпадъци.

Събитието се осъществява със специалната подкрепа на Столична община - Район Слатина, Международно Биенале на Стъклото, Нов български университет, Грийнпийс - България и сдружение "За Земята" за масова инициатива за рециклиране на стъкло – СтъклЕКО.

Подробности можете да видите тук
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите