Технологичният маратон, който решава човешки проблеми

2017-02-16 10:23:35, публикувано от Камелия Петкова в / Приключения / Как

Технологични идеи ще търсят решение за потребностите на хора в неравностойно положение за 72 часа


Хубава инициатива ще се проведе за първи път в България през април - международният технологичен маратон ТОМ Мейкатон, който обединява инженери, дизайнери, иноватори и хора със специални нужди в създаването на решения за по-добър живот, ще генерира енергия в София в рамките на 72 часа между 20 и 23 април. С него България ще стане част от световната мрежа на ТОМ.

Какви проблеми се решават на ТОМ Mейкатон? Ким е на 29 години и живее сама в САЩ с двете си кучета. На пръв поглед това не звучи твърде необичайно, но Ким е родена без ръце и крака. Има хора, които ѝ помагат вкъщи, но половината от времето си прекарва сама и точно в тези моменти иска да е независима.

Заедно с четирима души по време на ТОМ Мейкатон изобретяват устройство, което помага на Ким да достига до далечни места и да хваща предмети със зъби.
Проектът за устройството, помагащо на Ким, може да бъде свален за ползване напълно безплатно. Подпомагащите технологии, проектирани на ТОМ Мейкатон, са отворени за свободен достъп (open source).

Да “поправиш“ света понякога означава да промениш един човешки живот. За целта не е нужно да бъдеш супергерой или най-добрия хирург. Достатъчно е да имаш технически умения, да искаш да помогнеш и да споделиш идеята си със съмишленици.

До 6 март се приемат регистрации на хора или екипи, които искат да използват уменията си и да създадат нещо, което може да промени живота ни към по-добро. Регистрации се приемат тук.

Организаторите ще съчетаят предварително екипите от изобретатели и нуждаещи се, както и съответните предизвикателства, по които те ще работят. За маратона ще бъдат осигурени пространство, материали и техническо оборудване, планирани са и съпътстващи събития, които ще улесняват работата на участниците.

ТОМ България се организира изцяло от доброволци и търси финансиране, може да бъде подкрепен тук.

„Вярваме, че животът на много от нас може да бъде подобрен, затова се заехме с маратона. TOM е абревиатура на Tikkun Olam Makers, което на иврит означава „да поправиш света“. Технологичните разработки, които се превръщат в безценни спътници на хората, са резултат от голямото сърце и убеждението в силата на екипната работа.” 

Сподели
Етикети: Приключения / Как /
Коментирай
Покажи коментарите