Топ 10 породи кучета за алергични хора

2016-02-22 13:47:53, публикувано от Здравка Трайкова в / Дом / Домашни любимци / Полезни идеи

Някои са пухкави косматковци, други имат по-малко козина, а трети – никаква

Обичате кучетата, но не може да си вземете домашен любимец вкъщи, защото вие и/или вашето дете сте алергични към козината им. Няма проблем – представяме ви 10-те най-подходящи и най-сладки породи, които не предизвикват сълзене на очите кихане или обриви, подбрани от sheknows.com.

Започваме отзад напред, а вие ги разгледайте и си изберете!

10. Френска болонка

Не се заблуждавайте от пухкавото палтенце на този сладур. Френската болонка е с весел характер, лесна за обучение и не пуска много косми, стига да решите редовно къдравите й кичури. На дължина достига до 38 см и тежи не повече от 5 кг. Френската болонка живее дълго – над 15 години.

Тази порода е идеалното решение за семейство, което иска малко и игриво кученце с добро сърце. Спокойно може да отглеждате пухкавият мъник в апартамент.

9. Шнауцер

Шнауцерът е перфектното решение за тези, които обичат да са център на вниманието, или за деца, които обожават да бъдат водачи в играта. Тази порода кучета са изключително силно привързани към стопаните си - дотолкова, че никога не ги изпускат от поглед. За възпитанието им обаче е необходимо да сте строги и неотстъпчиви, защото си падат малко инати, доста са енергични, а нравът им на защитници може да ви навлече неприятности.

Има стандартни, гигантски и миниатюрни размери шнауцери. Имайте предвид, че гигантите живеят по-малко от другите си роднини.

8. Йоркширски териер

Тези мъници достигат едва 18 см на дължина и тежат не повече от 3.2 кг. Повече за породата може да прочетете тук.

7.  Бедлингтън териер

Този териер е перфектният домашен любимец за безгрижните семейства – не пуска косми и има много благ характер. Представителите на породата достигат до 43 см на дължина, а максималното им тегло е не повече от 10 кг. Те се чувстват много добре в апартамент, стига да има стая, в която да играят.

6. Ши тцу

Дългата, стелеща се като коприна и изискваща всекидневна поддръжка козина на този малък красавец пада съвсем по малко. Породата се отличава с благ нрав. На дължина достига до 41 см., а на тегло – до 7 кг.

Внимание! Въпреки милия си характер, ши тцу е склонно да ревнува от бебета и малки деца. Затова е добре да не оставяте хлапетата сами в компанията му. Освен това, породата е предразположена към редица заболявания (алергии, чувствителен стомах, анемия) особено с нарастване на възрастта.

5. Пудел 

И тук размерите са три – стандартен, миниатюрен и "играчка". Пуделите не пускат косми, но козината им изисква постоянно сресване и грижи. Те са лесни за обучаване, но по-малките представители са с доста силен глас. Всички разновидности на породата обаче се отличават с интелигентност и сила, независимо от размера.

4. Италианска хрътка

Този приятел има доста тънък кожух, лесен за поддръжка. Да не говорим, че италианската хрътка е много игрива и вярна на стопаните си, и не й е необходим голям двор за живеене. Породата достига дължина до 38 см. и тегло до 4.5 кг.

Има обаче нещо важно – италианската хрътка е силно чувствителна към студеното време, което я прави неподходяща за семейства, живеещи при по-сурови климатични условия.

3. Басенжди

Тези кучета не пускат косми и са много чаровни. Понякога обаче басенджито създава доста шум, а и може да ви бъде доста трудно да го дресирате. Но това инатчийско поведение върви ръка за ръка с изключително любвеобилен нрав. Породата достига дължина до 43 см. и тегло до 12 кг.

Не е препоръчително да си вземете басенджи, ако живеете в малък апартамент - този красавец е доста активен в закрити помещения. Ако живеете в по-обширно жилище или имате заден двор, басенджито е чудесен вариант за хора, страдащи от алергии.

Внимание! Не се доверявайте на вашето басенджи, когато е в среда с други животни или с деца - то понякога доказва, че доминира, като си показва зъбите.

2. Китайско качулато куче


Най-ефективният начин, по който може да избегнете появата на алергии, причинени от куче, е да си изберете порода без никаква, или с много малко козина. А няма как да сбъркате с китайското качулато куче – съществена част от тялото му е без косми (изключение правят главата, опашката и лапите). Тази порода е много дружелюбно настроена към деца.

Има и по-космати представители на породата, но въпреки това, едва ли някое от тези кучета може да причини алергии. На дължина достигат до 30 см и тежат не повече от 4.5 кг. Козината е трудна за поддръжка – ако не се реши правилно, може да потъмнее. Необходимо е и да носят пуловери през зимата. Китайското качулато куче е идеално за отглеждане в апартамент – само чести разходки, не изпитва необходимост да лудува по цял ден на двора.

1. Самоед

Самоедът е куче-мечта за кихащия собственик. Да, породата пуска косми, но те не отделят миризма и алергени. Тези кучета се славят с безгрижието, нежността и „усмивката” си, те са идеални за хора с деца. На дължина достигат до 53 см, а на тегло – до 25 кг.

Самоедът е доста активен на закрито. Живеенето в апартамент е добър вариант, стига да има възможност за непрекъснато движение. И най-важното – породата се отличава с красивата си и дебела козина, издържаща на студове и с това, че нейните пухкави представители обожават да бъдат гушкани.

Превод Здравка Трайкова
Снимки: pinterest.com

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите