Торта Гараш – българският отговор на австрийската Сахер

2016-05-26 21:11:31, публикувано от Камелия Петкова в / Кухня / Десерти

Оригиналната рецепта на унгарския сладкар Гараш, както е приготвяна преди 1 век

 
Софийският отговор на прочутата виенска торта Сахер е измислен от... унгарец, наречен Гараш.
Австриецът Франц Сахер забърква своя шедьовър още около 1860-а г. и славата на неговия сладкиш бързо прекосява не само виенската Кертнерщрасе, но и цяла Европа.
Години по-късно, в началото на ХХ век, някой си Гараш е бил магьосникът в кухнята на сладкарница „София“ на бул .„Дондуков“. И там е изобретил своята легенда.
В онези времена столичната бохема е почитала много специалитетите на австрийската кухня и навярно тази любов е накарала унгареца да поднесе нашенска версия на сладкиша. Такава е поне легендата. А ето и рецептата:
 
Необходими продукти: 200 г масло, 200 г пудра захар, 5 жълтъка, 5 с. л. брашно, 2 с. л. какао, 200 г орехи, За крема: 1 пакетче масло, 200 г захар, 80 г готварски шоколад, кокосови стърготини, оцветени в зелено


Приготвяне: Разбийте много добре маслото със захарта, докато се получи пухкава въздушна смес. Добавете един по един жълтъците, като не спирате да бъркате, за да се получи по-плътна, но все така ефирна консистенция. После постепенно добавете и брашното. Не спирайте да бъркате плавно. Добавете смлените орехи, а след това и какаото, разтворено добре в малко хладка вода.

Разделете тестото на два блата и ги изпечете в предварително включена фурна на 180 градуса един по един, докато придобият светлокафяв цвят. Оставете ги да изстиват, а вие се заемете с крема.

Разбъркайте много добре маслото със захарта, а шоколадът разтопете на водна баня и когато се втечни, внимателно го прибавете към крема, като не спирате да бъркате. Намажете единия блат с половината крем, поставете отгове втория блат, намажете и него отгоре и отстрани и накрая поръсете със зелените кокосови стърготини.
Оставете на хладно, когато изстине, сложете в хладилника за една нощ.
Съвет: По желание към крема може да добавите 1 с. л. коняк или ром.

НИЯ
 
Сподели
Етикети: Кухня / Десерти /
Коментирай
Покажи коментарите