Три вида кебап със свинско, както са ги приготвяли едно време

2016-03-24 15:46:00, публикувано от Камелия Петкова в / Кухня / Ястия

Рецепти от националната кухня

 
Стомна кебап, таскебап, друсан кебап – тези рецепти от българската национална кухня се предават от майки на дъщери с поколения и има защо! Обединява ги наличието на прясно и крехко свинско месо. Който и от тях да изберете, няма да сбъркате!
 

Друсан кебап по градинарски
Необходими продукти: 800 г свинско месо, 3 глави лук, 1 ч. л. смлян черен пипер, 1 ч. л. червен пипер, 1 връзка магданоз, олио, сол
 
Приготвяне: Нарежете месото на кубчета, посолете и оваляйте с пиперите, нарежете лука на ситно, нарежете на ситно и магданоза и объркайте с месото. Поставете в затворен съд в пладилника за 4-5 часа или за през нощта.

След това загрейте мазнина в дълбока тенджера и запържете добре месото и останалите продукти, като от време на време покривате тенджерата с капака, хващате я за дръжките и раздрусвате, за да се запържи равномерно от всички страни.
 
После я оставяйте на котлона да се задушава няколко минути и пак раздрусвайте. Намалете огъня и оставете кебапа да се задуши добре, докато всичко омекне.
 
Стомна кебап

Някога са приготвяли ястието в глинена стомна с широко гърло, но можете да го направите преспокойно и в гювеч.
 
Необходими продукти: 1 кг свинско месо, 2 глави лук, 1 с. л. сух джоджен, 5 домата, 1 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. черен пипер смлян, олио, сол
 
Приготвяне: Нарежете месото на кубчета, объркайте с подправките и настърганите домати, нарязания на ситно лук, мазнината и солта, сипете всичко в глинен гювеч, долейте 1 ч. ч. вода, захлупете, намажете капака с малко рядко тесто и печете във фурна 2 часа.
Съвет: В някои краища на България в този кебап се слагат и няколко чушки от сурова туршия.
 
Таскебап
 
Необходими продукти: 1 кг свинско месо, 3 глави лук, 1 морков, 1 с. л. доматено пюре, 1 с. л. брашно, 1 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. черен пипер, олио, сол
 
Приготвяне: Нарежете месото на кубчета и ги запържете леко в мазнината. Когато се зачервят, извадете с решетеста лъжица и в същата мазнина запържете ситно нарязания лук. Отделно, в сух тиган препечете брашното, размито с малко хладка вода. Към него добавете доматеното пюре, след като и то се запържи малко, добавете месото, лука, червения пипер и малко топла вода. Посолете, сложете черния пипер и моркова цял и оставете всичко да се задушава. След 15-ина минути отстранете моркова, прехвърлете кебапа в тавичка и печете в умерена фурна, включена предварително на 180 градуса, докато всичко омекне.
 
Сподели
Етикети: Кухня / Ястия /
Коментирай
Покажи коментарите