Урок по... харизма

2017-02-26 12:26:57, публикувано от Камелия Петкова в / Музи / Книги

Тя не е просто вродено качество - как да я усвоим

Според всеобщото схващане харизмата е вродено качество: някои хора – като Наполеон, Опра Уинфри и Стив Джобс – просто са се родили с него, докато други нямат този късмет. За никого не е тайна, че обаятелните личности са по-щастливи и по-успели, и то само защото притежават предимството на харизмата. Всеки мечтае да очарова околните със силно присъствие и магнетизъм.

"Не можем всички да бъдем харизматични като Александър Македонски, но с помощта на Кабейн можем със сигурност да направим стъпка в тази посока!"

Но дали харизмата е въпрос на късмет, или е нещо, което можем да усвоим? Тя е приложна наука и именно на научните открития се позовава в книгата си Оливия Фокс Кабейн, за да разкрие механизмите на личното обаяние и чар и как да ги прилагаме в практиката.

Харизматичното поведение включва присъствие, сила и топлота. Те зависят както от съзнателни усилия, така и от несъзнателни сигнали, които излъчваме към околните. За да бъдем обаятелни, трябва така да подберем мисловните си нагласи, че езикът на тялото, думите и постъпките ни единно да изразяват тези три елемента.

  • Присъствие

Събеседниците забелязват, когато сте разсеяни и не слушате внимателно, и е малко вероятно да спечелите доверието и симпатиите им. Затова трябва да усвоите осъзнато присъствие в момента.

  • Сила

Да внушавате сила, означава да упражнявате въздействие посредством власт, пари, компетентност, интелигентност, физическа сила или висок социален статус. За пълноценно общуване трябва задължително да подплатите тази сила с топлота.

  • Топлота

Топлотата се изразява в добронамереност спрямо другите. Ако я излъчвате, хората ви приемат за сърдечни, щедри, грижовни и ви се доверяват.

Овладяването на изкуството на харизмата включва постигане на вътрешно харизматично състояние, върху което да построите и външната си харизма и отстраняване на факторите, които пречат на харизмата, осъзнаване кой от четирите типа харизма е най-подходящ за вашата личност и цели и как да го овладеете.

Оливия Фокс Кабейн изнася лекции в Харвард, Йейл, Станфорд, Масачузетския технически институт и Организацията на обединените нации. Основавайки се на науката за човешкото поведение, Кабейн е синтезирала най-практичните за бизнес сферата инструменти и нейната работа се отразява в медии като Forbes, The New York Times, BusinessWeek и Wall Street Journal.

 

Сподели
Етикети: Музи / Книги /
Коментирай
Покажи коментарите