Веган фест или реванша на броколито срещу цвърчащия шашлик

2017-05-09 09:49:24, публикувано от Камелия Петкова в / Случки / Приключения / Истории / Места

Разказ за изключително поучителен фестивал, от Соня Момчилова


Преди дни се завърнах от изключително поучителен фестивал в Турция. Находящ се между два съвършено уникални и пълни с исторически артефакти древни полиса Милет и Приен, Дидим е туристически град, успешно помиряващ традиции и модерни идеи за бъдещ просперитет.

Кметът на града, по чиято покана се озовах в града, в чийто център извисява мраморна снага най-големия храм на Аполон в Турция, измислил да направи не угощение с прочутите шашлици и кебапи, ами с вегански гозби.

Всъщност, това не било екстравагантност - отговаря ми кмета на въпроса защо посяга на мръвкарската репутация на Егейската територия, а завръщане към стари традиции. Бабите и майките на мъжете и жените от общинската управа, загрижени да привлекат нови групи туристи, готвели тъкмо така - „зелено“.

И наистина всичко, оказа се, приготвено чрез топлинна обработка, било само с добавяне на прочутия местен зехтин и оцет, от водораслите и стеблата на репичките до всевъзможните зеленолистни, които и ние обожаваме в баници, бюреци, гюзлемета и прочие тестена обвивка си е присъщо на етническата кулинарна традиция.В пръвия ден на феста, чиято емблема бяха морков и брокол, 220 сергии, искрящи от чистота в типична детокс стилистика в зелено и лимонено, влюбиха в мястото десетките хиляди, надошли от цяла Турция, а и чужбина в смутитата, плодовите супи, веганските бургери, кюфтетата от бакла и салатата от водорасли. 


Всевъзможни ръчно низани и плетени бижута, кукли и сувенири от керамика, мъниста и текстил мамеха с въображение и приветлив аматьорски почерк.

Сокът и виното от черница, която изобилно дарява жителите и гостите на Дидим с плодовете си, е ненадминат. Смокините също са незабравими. Сушени с различни ядки, подредени като бижута в красиви кутии или направо в кошници, наистина представляват ненадминат органичен десерт, който сваля лошия холестерол.

Ягодите са другото богатство на региона. Големи колкото кайсии, с естествен аромат и вкус на сладко или натурални, набрани ръчно от хилядите хектари ягодови насаждения, просто нямат равни!

Зехтинът, с който се приготвят някои от веганските блюда, най-вече суровите, е знаменит и жителите на града твърдят, че е възникнал именно в маслобойните на древните градове, чиито земи населяват.

През втория ден, освен развихрилият се с многобройни уважавани лектори от страната, които запознаваха публиката с тайните и предимствата на веганското хранене, направо от трибуна насред чаршията, дълга десетки метри софра беше опъната и в километричния къмпинг, предпочитан от любителите на сърфа, кайта и т. н. волни морски забавления, които, по правило, предпочитат храната с доказано био и екологичен произход.

На щанда на немско семейство, избрало да живее целогодишно в града с 80 хиляди жители извън сезона и многократно разрастващо се население след началото на май, когато започва сезонът на отпуските и курорта, можеше да се види всичко, което едно маслиново дръвче дава.

От кора, и листа за чай и настойки до зехтин, маслини, пюре, туршийки и стрити костилки за цяр.


Със сигурност няма да ми стигне приемливото за един текст в сайт пространство, за да ви разкажа всичко, което вкусих, видях и чух за алтернативното на месоядното хранене.
Но нещо друго ми идва на ум - онова, което като че ми прошепнаха камъните на древния амфитеатър, в който е ехтял гласа на Талес, а именно: че отрицанието на отрицанието е най-естественото потвърждение, което в тази географска ширина те отвежда до прозрението, колко е прекрасно да продължиш с традиционните местни и морски знаменитости в турската кухня току подир руколата и краставиците. И затова, пишейки тези редове, осъзнах гениалността на управляващите града, който, въпреки политическите неблагополучия и отлива на туристи, е обречен на пожизнени фенове.

Текст и снимки: Соня Момчилова
 
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите