Великата Мандухай

2017-05-28 14:02:35, публикувано от Камелия Петкова в / Случки / Музи / Книги / Личности

Издават исторически роман за кралицата на монголците

„Мандухай. Великата царица на монголците“ на писателката Таня Кинкел почива на няколкогодишни нейни изследвания и ни пренася в свят на първични страсти, но и на хора с чест и достойнство, свят на непознати за нас междуличностни и семейни взаимоотношения, но и на чисто човешки слабости и чувства.

Светът в Средна Азия през XV век е суров, доминиран от мъже и в далечна част на света две жени посягат към властта, за да станат най-могъщите владетелки на своето време.


Мандухай е единствената дъщеря на монголски аристократ. Тя става втора съпруга на Мандул хан и е принудена да се бори за мястото си с първата му жена. И да търпи омразен мъж. Ала съдбата е на нейна страна и след няколко години брачен живот я оставя вдовица.
Мандухай трябва да реши дали да стане покорна съпруга на някой кандидат, или да измисли как да поеме управлението на разпокъсаната империя, което не се полага на жена. За да осъществи своята мечта – обединена Монголия.
Тя избира второто, като за целта се омъжва за 7-годишния пряк наследник на Чингиз хан и става негова регентка. Докато отглежда своя бъдещ съпруг, Мандухай не слиза от коня и не пуска меча години наред, за да изведе народа си до старата слава на Чингиз хан. Но посвещението на великата цел си има своята цена – и тя е голямата любов, останала неосъществена.

Ван е младата, образована китайка, одобрена да отгледа и възпита престолонаследника на Китай – Ченхуа. В деня на неговото пълнолетие тя трябва да му отдаде своята девственост, правейки го мъж, и да изчезне завинаги от живота му – и от Забранения град.

Това е предназначението на императорската гувернантка. Ала тази участ не е за Ван. Надарена с изключителен ум, тя отглежда не само бъдещия император, но и мъжа на своя живот. Като не му е позволено да я направи съпруга, Ченхуа я издига в своя главна наложница и слага в краката ù империята. Единствената ѝ равностойна противничка е монголката Мандухай...

Таня Кинкел е едно от големите имена в историческия жанр в световен мащаб.


Вече е известна на българските читатели с романа за пламенната „Алиенор. Аквитанската лъвица“ (изд. „Емас“, 2015). Родена през 1969 г., тя написва първия си роман на 10-годишна възраст, а на 20 – вече студентка по германистика и театрознание – издава първия си роман. Следват награди, покани, участия във форуми... И 19 книги до днес.

Източник: "Емас"
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите