Връзката между стреса и излишните килограми

2017-01-15 10:38:26, публикувано от Камелия Петкова в / Здраве / Диети и храни / Дух

 

Когато не успеем да закопчаем новите дънки...


...може би проблемът въобще не е в начина на хранене. Понякога дори е трудно да си обясним защо пълнеем, но има вероятност това да е от стрес, според учени, които дават следното обяснение:

Стресът играе голяма роля върху нашия живот – както психически, така и физически. Опитвайки се да се справим със стреса като ядем шоколад, гледаме телевизия или стоим прекалено дълго пред компютъра, вместо да излезем на чист въздух или да спортуваме, ние трупаме килограми.
Копнежът по нещо сладко може да изглежда като слабост, но причината се крие в завишените нива на хормона кортизол. Той е причината тялото да иска да се запаси с енергия и, съответно, апетитът ни за калорични и въглехидратни храни се увеличава.

Но храната няма нищо общо с причините за напълняване. Когато сме под стрес, мозъкът освобождава определени вещества до надбъбречните жлези, които, от своя страна, изпращат адреналин до сърцето, карайки го да бие по-учестено. Но това променя начина, по който се натрупват мазнините в областта на корема.

Техники за освобождаване от стреса - тук, тук и тук
 

Ако смятате, че правите всичко необходимо, за да отслабнете, но кантарът не помръдва, може би трябва да обърнете внимание на това на колко стрес сте подложени. Дори да се храните здравословно и да спортувате, стресът може да повлияе негативно на организма, като той губи възможността си да изгаря калориите.

Всеки път, когато се чувствате стресирани, независимо дали е реална или въображаема ситуация, тялото търси стрес-отговор. Поставен в стресова ситуация, организмът започва да произвежда хормоните кортизол, инсулин и адреналин. И когато това се случи, кръвта, която е била в средната част на тялото, за да подпомага смилането на храната, се изпраща обратно към мозъка, за да може да мислите по-бързо, и за да ви избави от опасна ситуация“, 
обяснява диетологът Анита Авалос

Тези реакции на организма наистина вършат работа, когато е налице реално застрашаваща живота опасност, но са истинско бедствие за метаболизма в обикновеното всекидневие. Явно, вътрешните органи не могат да различат дали ни преследва лъв, или сме се скарали с половинката.

Затова е важно да се храним бавно и да се наслаждаваме на храната, да живеем спокойно, без стрес или неприятни емоции. Или поне да се опитаме.

Виктория Маджева, източник: ladylux.com

Снимка: Shutterstock

 

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите