Въздушната инсталация "Над духа бдим"

2017-05-22 09:31:19, публикувано от Камелия Петкова в / Случки / Музи / Послания на деня / Арт

Огромни бели крила посрещат посетителите на НДК

Въздушната инсталация „Над духа бдим” е окачена над статуята в Централното фоайе и продължава по коридорите и фоайетата на НДК. Графитни рисунки маркират строителните зони около Панаира на книгата, който започва на 23 май - ден преди празника на славянската писменост и българската култура.


Автор на въздушната инсталация е Беляна Бокова, а графитите са дело на група визуални артисти от SAT Gallery.
Крилата са изработени от строителна мрежа, като в тях са вплетени бели страници. Инсталацията е  вдъхновена и посветена на всички, които се занимават и развиват изкуствата и културата и са превърнали това в своя кауза. На Пазителите на духа.

Инсталацията „Над духа бдим” е изградена в НДК на фона на напредващите строително-ремонтни дейности във връзка с подготовката на сградата за Председателството на Съвета на ЕС.


„През последните две години наложихме динамичен ритъм в съществуващите и новите пространства в НДК. Публиката и гостите ни свикнаха с това, търсят го, очакват го от нас и ние си обещахме да продължим да го правим, независимо от ремонта. Сигурен съм, че всички ще ни подкрепят в усилията да не спираме да работим за каузата, която сме избрали, защото каквото и да се случва, културата и европейските ценности винаги ще бъдат неразделна част от нашия цивилизационен избор”, казва изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош.
 
 
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите