Възкресение, най-големият пролетен празник

2016-04-30 15:56:23, публикувано от Камелия Петкова в / Случки / Послания на деня

Легенди и традиции за Великден

 

Честито Възкресение и обновление! Отбелязваме Великден като най-големия пролетен празник. На този ден празнуват Велика, Величка, Величко.

На трапезата се поднасят боядисаните в четвъртък или в събота яйца, поставени в обреден хляб с квас или в козунак, в присъствие на цялото семейство.

Червеното яйце е символ на Христовата кръв и първото боядисано се запазва до следващия Великден. Ходи се на гости у родители, кумове и кръстници.


Снимка: Веселина Благоева

Легенди

През нощта на третият ден от смъртта на Христос слязъл ангел господен от небето и отместил камъка от гроба му. Когато стражата видяла блясъка, в който е обвит, изтичала да го съобщи на хората, но първосвещениците забранили да се говори, че Исус е възкръснал.

Рано сутринта благочестивите жени тръгнали към гроба да помажат тялото му с миро и други благовонни масла. Но видели само ангелът с бляскави дрехи да стои до отместения камък и да ги успокоява с думите: „Вие търсите разпнатия Иисус, но той възкръсна“.

Петър и Йоан намерили само платната, с които било повито тялото му, и се върнали в града да съобщят за чудото, а Мария Магдалина останала край гроба да плаче. В един момент се обърнала и видяла Христос да стои недалеч от нея. Той ѝ казал да извести апостолите за него. После се явил и на учениците си и ги поздравил с: „Мир вам!“

На този най-велик от християнските празници след тържествената литургия богомолците отнасят светлината от храма със свещ или кандило у дома си като символ на победата над греха и смъртта и като залог за вечния живот.

 

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите