Азбука на лекарствените растения: МАЩЕРКА

2014-04-28 14:47:49, публикувано от Камелия Петкова в / Здраве / Полезни идеи / Диети и храни

Представяме ви най-ценните билки от природната аптека - от А до Я, за да ги разпознавате и използвате правилно


Някой да не е чувал за нея, някой да не е долавял специфичния ѝ аромат в мамината бобена яхния или подправяща пържените зеленчуци? Възможно е да тази билка да ви е позната под името Бабина душица, както я наричат у нас, възможно е и да сте я виждали как расте на туфи върху скали и пясъчни възвишения, на сухи слънчеви поляни и даже се катери по каменни стени.

Да, това е планинската мащерка - едно от най-полезните растения в народната медицина, тъй като малките му листенца и лилави цветчета съдържат силно уханно етерично масло.

То не само мирише прекрасно, но и има спазмолитични и дезинфекционни свойства, затова и е използвано от билкарите от незапомнени времена.

Днес е доказано, че съставът на подправката, прочута и в кулинарията, помага при кашлица и различни заболявания на белите дробове, при оплаквания от подуване на корема и други стомашно-чревни проблеми. Освен това подобрява храносмилането. Мащерката се пие изсушена, като чай.

Камелия Петкова
Снимка: missis.bg
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите