БНТ излъчва филм на Би Би Си за принцеса Даяна

2017-08-30 17:14:19, публикувано от Камелия Петкова в / Случки / Музи / Кино и TV / Личности

20 години след смъртта на легендарната личност лентата пресъздава шока от нейната загуба

Двадесет години, след като светът се прости с принцесата на Уелс – Даяна, БНТ1 ще припомни на зрителите как е приета новината за нейната смърт от кралското семейство и британското общество.
На 1 септември (петък) от 20:55 часа обществената медия ще излъчи документалния филм на Би Би Си - „Даяна: Седем дни, които разтърсиха света“ (2017). 

За британците смъртта на Даяна е равнозначна на гибелта на Джон Кенеди за американците. Чрез непопулярни кадри и разкази на близки приятели и сътрудници на „принцесата на народа“, както и на обикновени граждани, режисьорът Бен Райдър пресъздава неописуемия шок, който преживява нацията. 

Новината за смъртта на Даяна се възприема като катаклизъм и необяснима трагедия. Филмът предизвика интерес, защото проследява реакциите на кралското семейство в една сложна ситуация.
Обществените нагласи, обвиненията, любовта към кралската особа, която след смъртта си се превръща в легенда, а приживе отправя предизвикателство към традициите на монархическата институция  – това са част от темите, които изследва документалният филм.


Снимки: БНТ

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите