Първо баница, после - печена рибка

2013-05-24 11:16:45, публикувано от Станислава Петкова в / Кухня / Стил
За час и половина сме готови с празничното меню!

Днес се отдаваме на кулинарна вакханалия и кръжим около фурната на готварската печка, приготвяйки няколко бързи и вкусни ястия. Така довечера, когато дойдат гостите, само ще ги притоплим и ще нарежем салатата. Планираме всяко действие така, че да спестим време за следобедна дрямка, а и фурната да не стои прекалено дълго включена. Обикновена баница с необикновен вкус Необходими продукти: 1 пакет кори за баница, 300 г сирене, 4 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 1 пакетче масло Приготвяне: Досега, колкото пъти съм правила баница, винаги си спестявам разтопяването на маслото. Пак става вкусно, но не може изобщо да се мери с баница, полята с разтопено масло между корите. Затова ви съветвам - не пропускайте този дребен, но важен детайл! Първо разтопете маслото, после намажете тавата с малко от него и я поръсете с малко брашно. Разбъркайте сиренето, яйцата и киселото мляко. Накрая разтворете корите - не по-рано, за да не изсъхват, и започнете да редите по 2-3 от тях, след което поливайте по малко с масло и слагайте по малко от плънката, като прецените така, че да ви стигне до края на реденето. Пече се в средно нагорещена фурна за около 15 минути. Когато я извадите, напръскайте баницата леко с вода, нарежете я на парчета и я покрийте с кърпа, за да омекне. Поднесете я като предястие или като десерт, полята с мед. Използвайте тези минути да изчистите и осолите рибата, за да бъде готова, когато приключите с баницата, да я сложите веднага във фурната и да използвате топлината. Печена риба на скара Необходими продукти: по 1 брой риба на човек: пъстърва, скумрия, ципура, лаврак или каквато обичате и намерите прясна (ако рибата е замразена, по-добре я пригответе плакия), сол, черен пипер, сух или пресен дивисил, зехтин. Приготвяне: Пъстървата, според повечето готвачи става най-вкусна пържена в тиган, но тъй като ми се струва преткалено мазна, приготвена така, избирам варианта печена на скара. Наредете почистените и подправени рибки върху скарата на фурната, сложете под тях тава, за да капе мазнината в нея, полейте с малко зехтин и запечете за 15 минути от едната страна и 10 от другата. Поднесете я с лимон, гарнитура от пресни задушени картофки с копър и пресен чесън, и сухо бяло вино. Слава Зарева
Сподели
Етикети: Кухня / Стил /
Коментирай
Покажи коментарите