Топлият чай разхлажда

2013-08-18 10:19:06, публикувано от Камелия Петкова в / Здраве / Дух / Диети и храни

Изпитани истини за полезната напитка


Не горещ, защото уврежда зъбния емайл (а и прекалено парещите течности и храни са вредни за стомаха), но толкова топъл, че да е приятен за пиене: точно този чай действа най-добре в горещите дни и наистина разхлажда!

В топлите страни се спасяват от горещините именно с тази живителна течност. Ако го подсладите със захар, само ще си усложните живота с излишни въглехидрати, ако разтворите в него мед, медът ще загуби част от полезните си съставки в топлата течност.

Пийте чая или като Петър Дънов – като хапнете лъжичка мед и докато е в устата ви, отпивате от чая, или като нас – с много лимон, независимо какъв е видът му.
Пробвали сме го и по английски, с няколко капки мляко, само че тази смес не върви, подкрепена с лимон, а именно той действа живително на целия организъм.

Черният чай не се препоръчва в следобедните часове, защото действа възбуждащо. Той е за сутрините, когато искате да се тонизирате без да употребявате кафе. Много са полезни също така зеленият и жасминовият чайове, известни с антиоксидантните си свойства.

Ако билковата аптека е любимият ви магазин, знаете, че можете да си накупите различни билки и да пиете отвари от тях: днес липов цвят, утре – мащерка, вдруги ден – жълт кантарион. Жълтият кантарион и маточината, впрочем, действат много благоприятно при безсъние и облекчават състояния на тревожност, напрежения и дори – мигрена.

Пият се вместо приспивателно! Ако използвате чай в пакетчета, препоръчваме ви да не държите пакетчето прекалено дълго в чайника. 10-ина минути, след като престои във водата, го изхвърлете и никога не го използвайте повторно!

Какво мислим за студения чай? Че можем да си го приготвим и вкъщи - по собствен вкус, и да го пием, редувайки го с вода през целия ден. Но топлият сутрешен чай е без алтернатива - това ще ви го кажат всички, които са постигнали някакви успехи във войната с килограмите: 2 чаши топъл билков чай само с лимон за прочистване са незаменими. Всеки ден!

Камелия Петкова
Снимка: pixabay.com
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите