Депресия, която изисква антидепресанти, не минава с билки

2014-11-30 15:38:36, публикувано от Станислава Петкова в / Здраве / Случки / Дух / Интервю
Психиатърът д-р Лилия Кавръкова отговаря на всички въпроси, свързани с психичната болест  

Д-р Лилия Кавръкова е  завършила медицина в Медицинския университет в Пловдив, специализирала е психиатрия в Клиниката по психиатрия към УМБАЛ „Александровска”, където работи в момента. "Никой не е застрахован от появата на депресия", твърди д-р Кавръкова, и обяснява как да разпознаваме, и какво би помогнало при появата на тази психична болест.

 Какво представлява депресията, д-р Кавръкова? 
При това състояние хората, най-общо казано, страдат от понижено настроение, загуба на способността да изживяват на радост и удоволствия, намалена енергия, лесна умора и спад на активността.

Как да не я бъркаме с меланхолия, временно чувство на потиснатост и други подобни състояния, които не са опасни или пък, не знам: опасни ли са? 
 За да бъде едно състояние наречено "депресивно", то трябва да бъде в достатъчна тежест и продължителност. А маланхолията е термин, въведен от Хипократ още 400 години преди н. е. С него той за първи път описва депресията. Меланхолия буквално означава "черна жлъчка". Още тогава била свързана с разбирането, че това разстройство се причинява от химически дисбаланс на телесните течности. С използването на този термин днес, ние, психиатрите, искаме да подчертаем когато една депресия има биологични характеристики.

Какви са нейните вътрешни симптоми?
При депресията няма вътрешни или външни симптоми. По-скоро има симптоми, които са от особено значeние и те се наричат „меланхолни” (както споменах по-горе), „витални” или „биологични” – липса на апетит и загуба на килограми, загуба на либидо, събуждане сутрин по-рано от обикновено, два или повече часа и невъзможност за заспиване по-нататък, невъзможност да се зарадваш на неща, които обичаш и преди това са ти носили удоволствие и др. Тези т. нар. биологични симптоми говорят и за по-добро повлияване от медикаменти.

Депресията не е ли една от болестите на "модерните времена", или я е имало винаги? 
Още бащата на медицината – Хипократ я определя като психична болест. В своите 76 трактата той описва различни клинични състояния и класифицира личността според 4 телесни течности. Всъщност, депресията е описана още в Стария завет - случаят със Саул в книгата на пророка Самуил през 8-и век преди новата ера. Саул, царят на Израел, е имал периодична депресия с класически симптоми, като чувството на вина, и неработоспособност.
Тогавашните лечители са опитвали различни методи на лечение, например сексуална връзка с млада жена или успокояваща музика в изпълнение на младия овчар Давид. Известно време царят реагирал положително на музикотерапията, даже приел Давид като част от семейството, но в последствие състоянието му се влошило и дори заповядал на сина си Джонатан да убие Давид... Известните личности, които са страдали от депресия, са много: Вирджиния Улф, Едуард "Бъз" Олдрън (вторият човек, стъпил на Луната), Уинстън Чирчил, Ейрбахам Линкълн, Марлон Брандо, Джон Ленън, Агата Кристи, Алберт Айнщайн...

... Робин Уилямс. Свързваме този актьор с усмивка и лъчезарен поглед, а се оказва, че зад тях са се крили мрак и демони. Има ли външни признаци, вътрешни за депресията? 
Не се прави подобно разграничаване. Ние сме виждали този актьор в неговите роли и пред камерите. Не знаем какво се е случвало в останалата част от деня му, какво е било в душата му...

Има ли хора, неспособни да получат депресия? 
Разбира се, че има хора, които никога не страдат от депресия, както и хора, които никога не се разболяват от захарен диабет или високо кръвно налягане. Трудно ми е да изброя всичките причини за депресията, много са. Могат да бъдат генетични, тоест наследствени (ако в рода е имало хора, боледували от депресия), да са биологични, или резултат на преживян стрес или поредица от стресогенни събития, макар и с не такава интензивност, т. нар. житейски преципитати – развод, семейно насилие...

Казват: този или онзи е много чувствителен човек. Характерът има ли нещо общо с депресията? Може ли темерут да се депресира? 
Личностната структура оказва влияние на стила на боледуване. Като цяло никой не е застрахован от психичната болест.

Какви са видовете депресия? Есенната депресия различна ли е от депресията следствие загуба на близък, например? 
Есенната депресия, която, както се подразбира от името ѝ, се появява предимно през есенно-зимните сезони. Тя е характерна при хората от скандинавските страни, но се среща и у нас. Има някои атипични черти, например повишен апетит, повишена нужда от сън и т.н.
Тя изисква по-специфични интервенции, но ако се проявява всяка есен в продължение на няколко години и е в умерена, до тежка степен за поне 3 месеца, и влошава пълноценното функциониране на болния, изисква и медикаментозно повлияване.

Депресия следствие загуба на близък е нормална реакция на скръб. Обикновено е до 6 месеца и не трябва да се третира като психично разстройство. Ако обаче реакцията спрямо загубата на близък е над 6 месеца и преживяванията са все още със същата интензивност, е редно да се кодират като протрахирана депресивна реакция. Това нерядко изисква също специфични психиатрични интервенции.


Може ли човек да се излекува от депресия без лекарства? 
Зависи от тежестта на депресията, от това дали е възникнала спонтанно или е свързана със конкретен житейски преципитат, т. е. неблагоприятно събитие в живота на човека, като загуба или болест; дали се случва за първи път или човекът е страдал и в миналото...

Общо взето депресия, която изисква антидепресанти, не минава с билки. Както и обратното - назначаването на антидепресант (какъвто е например най-често предписвания от всякакви лекари не-психиатри -Deanxit, т. нар. „Розово хапче”) без нужните клинични показания, може "да замаже" депресивното състояние, да го протрахира във времето и да доведе до неповлияване от медикаменти, ако след време се наложи същинско лечение.

Какво може да стане, ако депресията не се лекува или не се вземат някакви други мерки? 
При леките депресии, които се случват за първи път в живота, по преценка на психиатъра може да се изчака да отзвучат спонтанно. Това обикновено се случва до 6-8 месеца. От друга страна, нелекуването на депресия, която изисква фармакологично лечение, може да доведе до задълбочаването й и, за съжаление, до фатални последици. Най-важно е специалист психиатър да вземе решение - дали конкретният човек се нуждае от лечение и какво да е то, ако се налага.
Некоректно е общопрактикуващите лекари да изписват антидепресанти за щяло и нещяло. Както аз не мога да си позволя да назнача медикаменти за лечение на високо кръвно налягане, например.

Д-р Лилия Кавръкова работи на свободен прием и със здравна каса всяка сряда след 14.00 ч. към ДКЦ "Александровска". Записване на час за преглед - всеки работен ден от 10 до 14 ч. на тел. 0876 300 992 .

Станислава Петкова
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите