Как да надвием депресията

2013-04-11 17:25:54, публикувано от Камелия Петкова в / Здраве / Приключения / Как / Полезни идеи / Дух

Без лекарства!

Свикваме ли с диагнозите "депресия" и "паническо разстройство"? Никак не ни се иска, но ги чуваме все по-често! А те са сериозно зло, което ще ни направи по-силни, ако ги преборим сами.

Ако се оставим в плен на "успокоителните" лекарства и антидепресантите, ще живеем в състояние, подобно на летаргия. Освен това към някои от тях се развива зависимост. Не ми се иска да ви преразказвам какво пише в листовките на това, което са ми предписвали - плашещо е. Човек, който изживява депресия, се чувства на дъното, каквото и да прави.

Не вижда смисъл в нищо, изпитва необяснима тревога, изтръпвания, "мравки" по гърба или в областта на сърцето, не може да спи, не му се яде, не намира за какво да се усмихва... Макар че, както казва Робърт де Ниро: "Всяка депресия трябва да се посреща с усмивка. Тя ще си помисли, че си идиот, и ще избяга."


Има и друга "рецепта" за преодоляване на това състояние - със силата на мисълта. Ето как:

Легнете спокойно и се отпуснете максимално. Казвайте си: "Краката ми натежават, ръцете са отпуснати, аз съм добре, сърцето ми бие правилно, дишам спокойно, челото ми е хладно, сега няма да мисля за нищо лошо, скоро ще заспя, ще си представям зелена трева, син океан, розов изгрев..."

Какъвто цвят обичате, такъв си изберете да "гледате", докато сте със затворени очи. Рисувайте мислено пейзажи, плодове, после приложете цветотерапията и в рисунки наяве. Ако не ви се рисува, просто съчетавайте цветове в конци, в парчета плат - научете се да шиете, да бродирате и плетете.

Това не са ретро занимания, а полезни неща, които могат да спасят здравето ви! Но не забравяйте, че трябва и да се движите - когато се почувствате достатъчно силни, наложете си разходки и винаги си поставяйте някаква цел - да отидете до някой парк и обратно пеша, да плувате, да посадите жив плет или цвете.

Йога упражненията помагат много при тревожни състояния. Както и билковите чайове - от маточина, мащерка, листа от малина, царевична коса... Всъщност, посъветвайте се със специалист кои са най-добрите отпускащи билки и практики. Решението на проблема е изцяло във ваша власт, а преодоляването му е просто част от вашата игра на живот! Слава Зарева
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите