Домашни репеленти против дървеници

2015-01-13 09:30:00, публикувано от Камелия Петкова в / Дом / Полезни идеи

Колко са опасни и как да ги изгоните - 3 рецепти, които действат

Светът от векове страда от нашествията на дървеници – те са огромна напаст навсякъде, където температурите са умерени, няма ги само на Южния полюс!
Крият се в сухи и тъмни, защитени от влага места, основно в дървени мебели, конструкции, цепнатини на врати, стари хранилища. Наричат вида Cimex lectularius "дървеница", но той се крие и в мазилки, каменни настилки, дори платове.

Не обичат светлина и рядко можете да ги видите, освен ако не светнете внезапно лампата през нощта, казват препатили. Хранят се с кръв и парченца кожа, основно от животни и птици, но хапят и хора. Ухапванията им са опасни не само защото дълго остават болезнени пъпки, които могат да се инфектират, пренасят и опасни зарази.

Преди векове, когато не е имало химически репеленти, хората не са можели да се справят с тези буболечки, които се считат за неизтребими, защото много дълго могат да вегетират без храна. Били са принудени да изгарят цялата покъщнина, за да ги унищожат.

Днес креватните дървеници също намират начин да се промъкнат дори в модерни домове, най-често с дрехи, книги или друг вид багаж, който сме внесли в дома. Има ги в градски библиотеки, читалища, театрални салони, домашни гардероби, а също и в селски къщи, курници, обори, къщички за кучета... Дори и хора, които се занимават професионално с унищожаване на инсекти, се справят трудно с тази напаст, и се налага да обработват  по няколко пъти обиталищата на дървениците, за да ги премахнат.


Все пак, има рецепти за прогонването им – тези буболечки мразят определени миризми:
- смесете силен чай от мента с няколко капки етерични масла от лавандула и евкалипт и намажете вероятните места с тази течност;
- друга билкова смес: от розмарин, мащерка, мента, евкалипт, също ще ги държи надалеч;
- сварете няколко дафинови листа с няколко счукани скилидки чесън и 1 ч.л. лют червен пипер в 50-60 мл вода и използвайте тази смес, за да обработите евентуалните места.  

Камелия Петкова
Снимки: pinterest.com
Сподели
Етикети: Дом / Полезни идеи /
Коментирай
Покажи коментарите