Доматено лято – 3 лесни рецепти с домати

2017-07-11 12:38:46, публикувано от Кристина Орсова в / Кухня / Ястия / Салати
Кристина Орсова е маркетинг специалист в една от водещите български дигитални рекламни агенции Beshared, но в свободното си време обожава да готви и води свой блог за храна и пътешествия www.favoriteplacesandtastes.blogspot.bg.
Тя ни споделя едни от най-новите си рецепти за вкусни, здравословни и питателни ястия за лятото.
 
Пресните домати са едни от най-типичните летни съставки в редица салати и манджи. Неслучайно избрах именно тях за първите 3 лесни рецепти, които ви предлагам да изпробвате това лято у дома.

Салата Панцанела с авокадо 














 Всеки обяд или вечеря трябва да започва със салата, затова и първата рецепта е за една чудесна питателна и практична салата Панцанела. Оригиналната рецепта идва от меката на кулинарията, а именно Италия и включва сочни домати, лук, много зехтин, пресен босилек и хляб. Рецептата е много практична, защото позволява да използваме сухия хляб, който в противен случай често изхвърляме. Освен това тази рецепта се харесва много на нас българите, които обожаваме да топим хляба в салата. В моя вариант на рецептата има и авокадо, което ще ни донесе допълнителен вкус и полезни за тялото вещества.  
 
Необходими продукти:
2 едри розови домата
1 авокадо
1 малка глава червен лук
2-3 филии стар хляб
3 с.л. зехтин
1 с.л. балсамов оцет
1 ч.л. риган
4-5 стръка босилек
сол на вкус
 
Обелваме авокадото и доматите и ги нарязваме на парчета. Нарязваме лука на тънки полумесеци. Смесваме ги в голяма купа.
В малка купичка или чаша смесваме зехтина, оцета, солта и ригана и разбъркваме хубаво. Изливаме дресинга в купата и разбъркваме хубаво.
Накъсваме хляба на едри парчета и ги добавяме в салатата. Завършваме с листенцата босилек.
 
Патладжани и пълнозърнеста паста в доматен сос















Патладжаните не са любими на всеки, защото съществува риск да останат горчиви след като преминат топлинната обработка. За да станат обаче вкусни и крехки, трябва предварително да ги посолим и отцедим, както и да използваме повечко сол и мазнина по време на готвенето. Ето моята идея за вкусна вегетарианска манджа с патладжани и доматен сос:
 
Необходими продукти:
3 патладжана
3 едри и сочни домата
1 глава лук
1 морков
2 скилидки чесън
1 ч.л. риган
1 ч.л. босилек
1 ч.л. сладък червен пипер
1 ч.ч. дребна пълнозърнеста паста
4 ч.л. сол и още на вкус
4 с.л. зехтин
 
Обелваме частично патладжаните, като оставяме тънки ивици от кожата за цвят. Нарязваме ги на едри кръгове. Поставяме ги в купа и ги посоляваме с 3 ч.л. сол. Прибираме ги в хладилника за 1-2 часа. Когато водата се отдели от парченцата, я изливаме и ги изплакваме със студена вода. Подсушаваме парчетата патладжан с кухненска хартия и ги нарязваме на четвъртинки.
Загряваме зехтина в дълбок тиган или тенджера. Запържваме нарязаните на дребно лук и морков. Когато лукът омекне, добавяме патладжаните и разбъркваме хубаво.
Добавяме смачкания с преса чесън, ригана, босилека, червения пипер и 1 ч.л. сол. Разбъркваме хубаво всичко и оставяме да се запържи за 5 минутки.
Добавяме обелените и нарязани на ситно домати и 1 ч.ч. вода. След като полученият сос закъкри, намаляваме котлона и оставяме да се сгъсти за 10-15 минутки.
Добавяме пастата и оставяме да къкри на слаб огън още толкова време, колкото пише на опаковката, че е необходимо за сваряването й.
Поднасяме с няколко листенца пресен босилек.
 
Кюфтенца по андалуски с нахут и доматен сос

















Едно лято имах щастието да посетя областта Андалусия в Испания. Именно там опитах за първи път тези апетитни кюфтенца. Толкова много ми харесаха, че нямах търпение да ги приготвя сама като се върнах у дома. И за да не пренебрегваме и любителите на месото в днешната доматена трилогия, ви предлагам моя вариант на тези испански кюфтенца.
 
Необходими продукти:
600 г кайма смес (60% свинска и 40% телешка)
1 глава лук
1 морков
4 едри и сочни домата, обелени и нарязани на ситно
2 с.л. доматено пюре
2 скилидки чесън
300 г сварен нахут
1 ч.л. кимион
2 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. сушен риган
½ ч.л. захар
2 с.л. зехтин за готвене
сол на вкус
6 стръка пресен магданоз
 
Смесваме каймата с кимиона, 1 ч.л. от лютия червен пипер, щипка сол и 1 скилидка смачкан чесън. Оформяме малки кюфтенца с големината на орехчета.
Загряваме зехтина и запържваме накълцаните на ситно лук и морков. Когато лукът омекне, добавяме накълцана на ситно 1 скилидка чесън и ригана.
Добавяме нарязаните на ситно домати, доматеното пюре, ½ ч.ч. топла вода, захарта и сол на вкус. Оставяме соса да закъкри на умерен огън.
Пускаме оформените кюфтенца в соса и ги оставяме да се варят 10-тина минутки, след което ги обръщаме и оставяме да се готвят още 10-тина минутки.
Накрая добавяме нахута и накълцания магданоз.

Снимка горе: pixabay.com
Сподели
Етикети: Кухня / Ястия / Салати /
Коментирай
Покажи коментарите