Финландски артисти интерпретират български народни мъдрости

2016-11-10 14:03:38, публикувано от Калина Антонова в / Музи / Арт

Необикновената изложба “Cabinets of Wisdom” се открива на 18 ноември

 

Как финландци разбират поговорките „Капка по капка, вир става“, „Езикът кости няма, но кости троши“ и „От всяко дърво свирка не става“? Cabinets of Wisdom е експериментална изложба, която представя български мъдрости в нови, неочаквани форми и превръща интерпретацията на националните ни ценности в цялостно изживяване.

Импровизирано пространство на ъгъла на столичните улици "Шишман" и "Гурко" ще стане временна сцена за интерпретациите на шест съвременни финландски артисти на традиционни български мъдрости от 18 до 27 ноември.
Изложбата ще провокира посетителите да се потопят в напълно непознато изживяване на шест добре познати народни поговорки. Произведенията ще бъдат изложени в направени за целта преносими дървени кабинети, вдъхновени от средновековните кабинети на странностите.
Пет от тях ще бъдат преобразени и в оригинални коктейли, които ще могат да се опитат само на място.


Една от творбите

Ето кои са народните мъдрости и техните интерпретатори:Ако се престориш на агне вълкът ще те изяде” - Иина Вуоривирта е родена на 31 март 1988 във Финландия. Тя е продуктов дизайнер, известен с работата си както за IKEA, така и като самостоятелен дизайнер. През 2013-а г. е отличена като “Млад дизайнер на годината” на Design Forum Finland.

Капка по капка - вир става” - Ееро Лампинен е илюстратор от Хелзинки, който работи в сферата на editorial илюстрацията. Стилът му е смесица от традиционни и съвременни техники и се отличава с цветност и препратки към поп-културата.

От всяко дърво свирка не става” - Мариука Таккала е родена през 1982 във Вантаа, Финландия. Тя завършва Университетът за изкуство и дизайн, Хелзинки. По време на образованието прави и стаж в Iitalla — скандинавска компания за вътрешен дизайн. Произведенията й от керамика и стъкло са показвани по целия свят.

С питане до Цариград се стига” - Кирси Енковаара е финландски дизайнер и артист. Нейното студио се намира в Лондон, където завършва и специалността “Дизайн продукти” в Royal College of Art. Самата Кирси казва, че чрез работата си иска да разбере невидимата ментална страна на обекта, която съществува само на ръба на съзнанието ни.Бързата работа - срам за майстора” - Саана и Оли са двойка дизайнери от Турку, създаващи продукти от 100% конопен текстил. Работили са за различни международни клиенти, но са най-познати под едноименния си бранд Saana ja Olli. Основните принципи, които ги водят са смиреност, безвремие и човешко докосване.

Езикът кости няма, но кости троши - Анити Калеви е графичен артист от Хелзинки, завършил иновативния финландски университет Аалто. Анити комбинира цветни геометрични форми, ръчно-рисувани текстури и забавни персонажи, за да прекрачи границата между органична и дигитална медия.


Една от интерпретациите

Посетителите на изложбата ще имат възможност да преоткрият българските мъдрости през гледната точка на финландските артисти и дори да се срещнат с тях в деня на откриването. Паралелно с изложбата, на www.lessordinary.bg всеки желаещ ще може да види детайли за изпълнението на проектите, подробна информация за творците и любопитни разигравания на български мъдрости.

 

Сподели
Етикети: Музи / Арт /
Коментирай
Покажи коментарите