Фитнес инструктор със строен здравословен план в "Яж шоколад и отслабвай"

2017-08-23 14:45:56, публикувано от Камелия Петкова в / Здраве / Музи / Дух / Диети и храни / Книги

Откъс с конкретни съвети от книгата на Лазар Радков

Той е човекът, който предизвика цяла България да тренира всеки ден и който вдъхнови над 100 българи да се включат във флашмоба „Лицеви опори пред Парламента за 180 секунди”.
Лазар Радков е фитнес експертът и предприемач, чиято кауза #30от30 цели да мотивира 1 милион българи да тренират всуке дун в продължение на месец и да предотврати увеличаването на процента сънародници, които не спортуват редовно и се застрашени от заболявания в следствие на заседнал начин на живот.

Движението и влизането във форма стават още по-лесни с първата му книга „Яж шоколад и отслабвай”! В нея той въвежда в тайните на полезното и здравословно хапване и доказва, че е възможно да изглеждате все по-добре, да се чувствате все по-добре и в същото време да си похапвате шоколад.

Как ли? Като приемете 30-дневното предизвикателство на Лазар, свързано с добре подбран и обоснован хранителен режим, както и с няколко много лесни за изпълнение упражнения.  Благодарение на него ще изградите нови навици и не само да запазите това, което ще постигнете за един месец, но ще го развиете и подобрите с времето.
 
Да се чувстваш добре и да бъдеш в кондиция е въпрос на избор, твърди авторът. Благодарение на „съветите на Лазо”, на хумористичния му стил и на щадящия тялото режим, всяко движение и всяка промяна се оказват възможни. Но само ако вървят ръка за ръка с шоколад!

Откъс
 
 
СТОП!
Преди да продължим, искам да изясним за кого е подходящо това Предизвикателство!
Ключовите моменти са четири:
Здраве
Сън
Стрес
Дисциплина

Здраве
Предизвикателството е предназначено единствено за хора в добро физическо здраве. За разлика от лежерната разходка в парка, тук ще спазваме рестриктивен хранителен режим и ще тренираме като Роки във филма, ама наистина.
Така че ако имате високо кръвно, висок инсулин, инсулинова резистентност и диабет, сърдечни проблеми и други сериозни здравословни проблеми… Това Предизвикателство по-скоро не е за вас. Препоръчваме ви следното – на първо време се свържете с екипа ни, за да ви посъветваме как да процедирате, и когато положението се подобри – ще можете да направите Предизвикателството.

Ако нямате сериозни здравословни проблеми, но пък имате известни съмнения, първо и задължително се консултирайте с лекар и му покажете какво смятате да правите. Компетентно медицинско лице може да ви даде много по-адекватно мнение дали това Предизвикателство е подходящо за вас, или не, отколкото да се самодиагностицирате… или да питате кака Сийка от третия етаж.

Забележка: Ако сте бременна жена или кърмеща майка, Предизвикателството все още не е за вас. Родете си детето, захранете го около шест месеца и тогава може да опитате. Ако междувременно имате нужда от треньор можете да се свържете с нас.

Сън
Ако не можете да си лягате преди 23:30 и по-рано, няма да можете да се възстановявате добре. Съответно няма да прогресирате в тренировките и с времето резултатите ви ще намаляват, докато не ударят мястото, където се намира моралът на повече български политици.
Та, ако няма как да си лягате относително рано и да спите поне 7-8 часа – или се постарайте да промените това преди началото на Предизвикателството, или оставете въпросното за малко по-нататък.

Стрес
Стресът ни изпива енергията и ни пречи да се отпуснем. Това ни пречи на съня и възстановяването – когато спим некачествено, не се възстановяваме добре.
Дайте си оценка на стреса, който изпитвате в ежедневието си напоследък. Нека бъде напълно субективна и измерена от 1 до 10.

Едно (1) означава, че нямате почти никакъв стрес.
Десет (10) означава – „Не издържам! Всичко си е**ло мамата!“
Помислете и бъдете честни. Това е единствено и само за вас самите.

Ако оценката, която сте си дали, е под 7 – чудесно! Ако е приблизително точна, то вие по-скоро имате добри предпоставки да направите Предизвикателството.
Ако обаче е над 7 – значи имате високи нивà на стрес, а Предизвикателството ще налее още стрес в системата.  В този случай бих препоръчал да помислите за начин и да намалите стреса, преди да стартирате, понеже ще ви дойде нанагорно.

Отложете някои ангажименти, вкарайте някое друго масажче… По-нататък имаме съвети и трикчета и едно от тях е как човек да свали стреса с малко проста медитация.
Ако сте оценили нивàта си на стрес точно на 7 – ситуацията е гранична и отново препоръчвам да обърнете активно внимание и да предприемете действия да намалите стреса. Това е важно, за да можете да изпитате ползите от целия проект и да извлечете максимума. Минимумът всеки може да го извлече.

Дисциплина
Най-противната част за много хора е тази с дисциплината. Но без нея и без последователност никой никога не е постигнал нищо.
Не, чакайте!
Едно време един съученик от детската градина, в интерес на истината, постигна нещо, без да се напъва много. Но след това доста миришеше и лелките много му викаха и трябваше да му сменят гащите. Та, май това като цяло е характерно за повечето неща, които стават лесно, без напън и от само себе си.

За това Предизвикателство ще ви се наложи да спазвате стриктен хранителен режим. Ще трябва да тренирате поне пет пъти седмично и да си давате яко зор в тези тренировки. Ще ви се наложи да си лягате рано всеки ден. И преди всичко ще ви се наложи да ядете шоколад всеки ден. Докато повечето хора успяват да се справят с първите три, четвъртото винаги се оказва препъникамък.
Тоест ако смятате, че ще успеете да сте поне 80-90% стриктен с първите три и обещаете да се постараете по отношение на четвъртото – може да подписваме Кървавото писмо (в случая шоколадово) и да видим какво показва равносметката.

Готови сте да започнете:
- Ако нямате съмнение, че сте напълно здрави физически (оптимално сте се консултирали и с лекар).
- Ако си лягате рано или поне ще се постараете да си лягате най-късно до 23:00 и да спите поне 7 часа.
- Ако стресът ви е субективно под 7 или вече сте взели мерки да го редуцирате.
- Ако смятате, че можете да сте стриктни поне 80-90%.

Искам да направите следното – вземете лист хартия и химикалка.
Сега напишете следното:

Аз, (двете ви имена),
 
Удостоверявам, че
 
съм в отлично здраве
ще си лягам преди 23:00 и ще спя поне 7 часа
имам ниски до умерени нива на стрес или вече работя по въпроса да станат такива
ще си спазвам режима 80-90% минимум
 
Дата:.....................................
 
Подпис:...................................
 
Това е договорът, който сключвате сами със себе си. Ако искате, първо прочетете цялата книга и след това се върнете тук. Но го направете задължително!
За да постигнете невероятни резултати, е много важно да сте силно мотивирани и договорът със себе си ще ви помогне за това.

Ако не сте силно мотивирани… влезте си във фейсбука или идете да видите какво правят аверите в кръчмата.
След като подпишете договора със себе си, залепете го на хладилника – нека ви е пред очите през следващите 30 дни.


Радков е основател и основен треньор в Live To Lift. Последните години се е отдал предимно на просветителска дейност и се е заел с богоугодната мисия да просвещава масите. Водил е семинари, лекции и обучения в Академията на Telerik, HP, SoftUni, Академия „Аз мога тук и сега!”, Seeburger, Grinders, Kizombaholics BG, Център за работа със зависимости и други.

Източник: "Сиела"

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите